André Rieu Beeld © ANP

André Rieu over ongelukkige jeugd: 'M'n broer heeft ons gered'

17 november 2020 10:47

Hij is de koning van de wals en reist als violist en orkestleider de hele wereld over. Hoewel het succesvolle bestaan van André Rieu (71) een sprookje lijkt, draagt hij al zijn hele leven een trauma met zich mee. Hoe succesvol de Limburger ook is, zo weinig erkenning kreeg hij van zijn ouders.

"We mochten niks"

Ivo Niehe vroeg zich af hoe de jonge jaren vóór André's grote doorbraak eruitzagen en groef voor zijn programma de TV Show diep in het verleden van de orkestleider. Broer Robert doet in Marseille een boekje open over zijn moeizame jeugd. "We mochten niks." André: "Ik was ongelukkig. Mijn broer heeft ons gered."

In de uitzending wordt meer dan ooit duidelijk hoe Rieu senior en moeder Alice hun zes kinderen streng rooms-katholiek opvoedden, wat er bij André uiteindelijk toe leidde dat hij weinig liefde voelde van zijn ouders én vier jaar in therapie moest om zijn jeugdjaren te verwerken. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

André Rieu overtreedt de regels: 'Ziet er toch prachtig uit?'

Ook zoon Pierre komt aan het woord. Hij weet alles van de hoogte- en traumatische dieptepunten uit het verleden van zijn vader. Vastberaden besloot André het later zelf anders te doen. "Hij heeft ons bewust totaal anders opgevoed", aldus Pierre. 

Er schuilt nog steeds veel pijn in André. Van de gebrouilleerde band met zijn ouders toen hij op zijn 24ste voor zijn vrouw Marjorie koos tot de stoel die hij ieder concert voor zijn moeder vrijhield in de hoop dat ze tóch een keer zou komen: André is niet bang om al het leed van het verleden nog één keer te bespreken. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

André Rieu ziet het somber in voor zijn bedrijf

De TV Show is vanavond om 21.35 uur te zien op NPO1.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!