Hanin Beeld © Geert Gordijn

Hanin uit The Voice moest vluchten: 'IS zat 8 kilometer verderop'

21 december 2020 17:18

De 18-jarige Hanin al Kadamani ontvluchtte met haar gezin de oorlog in Syrië, woont nu in een asielzoekerscentrum in Utrecht en verraste Nederland onlangs met haar auditie op het podium van 'The voice of Holland'. Ze zong een Arabisch liedje over vluchten, bang zijn en een nieuwe plek willen vinden. "Mijn leven, dus", vertelt ze aan 'RTL Nieuws'.

"Zingen is de wereld voor me"

Op het podium van het elfde seizoen van The Voice kwam Hanin een beetje verlegen over, tot ze begon te zingen. 'Let it be' van The Beatles. En daarna een Arabisch liedje, omdat coach Ali B vroeg of ze dat kon. "Ik zong het liedje dat mijn moeder altijd voor me zong", blikt ze terug. "Dat liedje gaat over je land verlaten en onzekerheid omdat je niet weet of je kan blijven." 

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Anouk snauwt nu Waylon af in The voice of Holland

Hanin werd geboren in Shaqqa, een dorp in Syrië met 8.000 inwoners. Het leven was er goed, ze ging er naar de basisschool, had vriendinnetjes, maakte ruzie met haar oudere zus en broer zoals broers en zussen dat horen te doen, speelde veel buiten en was close met haar familie. Toen brak de oorlog uit, Hanin was destijds pas 9 jaar.

Het gezin besloot te vluchten naar Venezuela, waar hun neef woonde. "We moesten onze kinderen beschermen", vertelt Hanins moeder. Dat lukte in het begin redelijk, maar toen stortte het land in. In die chaos kwam de gezondheid van Hanins broer Omar in gevaar. Vanwege zijn hartproblemen wilde het gezin terug naar Syrië, maar daar woedde nog steeds de oorlog. "Voor ons was het de enige oplossing. In Syrië kenden we de taal, de weg, de ziekenhuizen", legt de jonge zangeres uit.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Auditie The voice of Holland neemt bizarre wending

Maar Syrië was veranderd en volgens Hanin was het dorp niet meer zoals het ooit was. "IS zat 8 kilometer verderop", vertelt Hanin. "Dat was eng. We zagen ze niet, maar wisten dat ze er waren. Het maakt me ook boos. Wie zijn die mensen? Door die mensen lag ons land ineens in puin en mijn leven ook."

Na elf maanden vertrok het gezin weer uit Syrië, op weg naar Nederland. Hoewel Hanin niet weet of ze mag blijven, probeert ze alles mee te maken wat ze mee kán maken in Nederland. Goede vriend Vincent gaf haar op voor The Voice. "In Syrië hebben we ook een talentenjacht op tv, en het was altijd al wel een droom. Ik hoop nog een keer in Amerika door te breken. Zingen is de wereld voor me. Maar ik dacht: is zo’n programma wel wat voor mij?" Tot ze werd opgegeven door Vincent – 'zo'n mooi mens. Zo lief'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

The Voice of Holland laat geen publiek toe bij The Battles

Haar broer Omar woont op een andere opvangplek, vanwege zijn gezondheid loopt zijn procedure anders dan die van de rest van het gezin. "Dat is moeilijk", zegt Hanin. "We zijn een vijfeenheid. We hebben zo veel samen meegemaakt. Deze mensen" – ze wijst even in de ruimte – "en mijn broer, zijn de enige mensen die ik altijd bij me heb gehad. De enigen die ik niet achter hoefde te laten."

Het hele interview met Hanin en haar familie lees je hier.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

I Can See Your Voice-kandidaat blijkt BN'er als zus te hebben

Anouk was tegen de 18-jarige Hanin erg aardig, maar deze kandidaat kreeg het flink te verduren:

Voice-kandidaten gaan in op felle kritiek Anouk

03:16

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!