Robert ten Brink voor het Jeugdjournaal Beeld © ANP

Deze bekende gezichten begonnen hun carrière bij het Jeugdjournaal

05 januari 2021 14:51

Miljoenen Nederlanders zijn ermee opgegroeid: het 'NOS Jeugdjournaal'. Op 5 januari 1981 was de eerste uitzending te zien, wat betekent dat het programma vandaag op de dag af 40 jaar op de buis is. Genoeg presentatoren passeerden de afgelopen jaren de revue, onder wie Robert ten Brink (65), Pepijn Crone (39) en Brecht van Hulten (50).

"Ik had nog jaren bij het Jeugdjournaal kunnen blijven zitten, zo leuk was het"

Het robijnen jubileum van het nieuwsprogramma voor kinderen wordt onder andere gevierd met een kijkje achter de schermen. Op het YouTube-kanaal van het Jeugdjournaal zal presentator Lucas van de Meerendonk live laten zien hoe het er op de redactie, in de montagesets en in de studio aan toe gaat.

Daarnaast wordt in de reguliere uitzending speciale aandacht besteed aan het jubileum met een terugblik van de hoogtepunten. Onder meer oude decors van het journaal en ex-presentatoren komen voorbij, onder wie de volgende bekende koppies.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vlaamse jeugdjournaal krijgt hoog bezoek van koning Filip

Robert ten Brink

Robert ten Brink kennen we inmiddels allemaal als 'Dr. Love', maar zijn carrière begon ooit bij het Jeugdjournaal. De eerste aflevering werd gepresenteerd door Leontien Ceulemans. Robert werd twee jaar later aan het team toegevoegd. Op Radio 2 vertelde de gevierde presentator dinsdag dat hij al wel enige ervaring had toen hij destijds begon. Het was Leontien - daar is ze weer - die hem aan het baantje hielp. Robert was zes jaar het gezicht van het programma, maar toen hij de kans kreeg om Lingo te presenteren, greep hij deze met beide handen aan.

Brecht van Hulten

Vijf jaar lang presenteerde Brecht van Hulten het Jeugdjournaal. Hoewel het programma in eerste instantie niet op zoek was naar een nieuwe presentator, besloot Brecht de stoute schoenen aan te trekken. De journalist, die vroeger kinderjuf wilde worden, schreef een open sollicitatiebrief, maar helaas was er nét iemand aangenomen. Omdat ze haar droom niet op wilde geven maakte ze een korte video waarin ze vertelde waarom ze perfect was voor de baan. En dat bleek te werken, want al snel mocht ze op gesprek komen.

In 2005 nam ze afscheid van het programma en ging aan de slag voor onder andere Goedemorgen Nederland, het NOS Journaal en Kassa. Momenteel is de presentatrice te zien naast Carolina Lo Galbo in de 5 Uur Show bij SBS6.

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Jeugdjournaal strikt lijsttrekkers voor mannequin challenge

Pepijn Crone

Pepijn Crone is inmiddels een vertrouwd gezicht van het RTL Nieuws, maar begon ooit bij de NOS. Hoewel hij in eerste instantie helemaal geen hoge verwachtingen had toen hij begon aan zijn studie journalistiek, werd hij door het vak gegrepen toen hij de kans kreeg stage te lopen bij het NOS Journaal. "In het begin liep ik daar met knikkende knieën de redactie op", vertelde hij eerder aan Televizier. "Elke ochtend dat ik naar de redactie ging vroeg ik me toch weer af: zou mijn toegangspasje het nog wel doen?"

Integendeel: het ging hem zó goed af, dat hij na een jaar werd gevraagd om een screentest te doen voor het Jeugdjournaal. "Niet geschoten is altijd mis. En ik werd aangenomen", aldus de presentator.

Roos Moggré

Roos was van 2008 tot 2014 te zien als presentatrice van het programma te zien. In Jinek blikte ze onlangs terug op de mooiste momenten uit die tijd: "Het Jeugdjournaal heeft door de jaren heen wel zijn eigen manier gevonden om het nieuws aan te pakken."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Merel Westrik in verwachting van eerste kindje

Robbie Kammeijer

Inmiddels een vast gezicht van het RTL Nieuws en Editie NL, maar Robbie begon in 2013 bij het Jeugdjournaal als stagiair. Een jaar later werd hij op 22-jarige leeftijd één van de presentatoren, wat hem de jongste presentator van het Jeugdjournaal ooit maakte. Zijn laatste uitzending presenteerde hij op 28 augustus 2016.

Winfried Baijens

Winfried begon als Jeugdjournaal-presentator, maar inmiddels is hij één van de gezichten van het NOS Journaal. En dat terwijl hij nooit de ambitie had om presentator te worden. "Televisie heeft de neiging om het belang van de presentator nogal te overschatten. Alsof alles valt of staat met die ene persoon. (...)  Ik vond bovendien dat ik het niet goed kon", vertelde hij onlangs aan Televizier. Toch ging hij van verslaggever bij het Jeugdjournaal naar presentator. "Ik ben er een beetje ingeluisd", luidde zijn verklaring. "Ik was al verslaggever voor het Jeugdjournaal, toen ze me vroegen een screentest te doen. Zo werd ik het ineens. Dat overviel me enorm." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Winfried Baijens over welk interview hij meest indrukwekkend vond

Siham Raijoul

Als presentatrice van Hart van Nederland komt Siham momenteel de Nederlandse woonkamers binnen, maar tot voor kort was ze nog verbonden aan het Jeugdjournaal, dat ze van 2011 tot 2019 presenteerde. "Ik had nog jaren bij het Jeugdjournaal kunnen blijven zitten, zo leuk was het, maar voor mijn gevoel was ik er uitgeleerd", zei ze onlangs in Viva. "Ik voelde al een tijdje dat ik een kijkje wilde nemen in een andere keuken, zien hoe het daar gaat, nieuwe uitdagingen aangaan."

Welmoed Sijtsma

Welmoed presenteert sinds afgelopen jaar naast Goedemorgen Nederland ook de talkshow Op1. "Ik moet er erg aan wennen dat door Op1 iedereen nu een mening over mij heeft. ‘Werk’ is opeens een enorm ding in mijn leven", vertelde ze in een interview met Televizier. Iets waar ze minder last van had toen ze nog het Jeugdjournaal presenteerde van 2015 tot 2018.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!