Beeld © ANP/VPRO

Ook deze BN'ers kropen al eerder in de huid van onze royals

19 maart 2023 11:50

Deze week maakt Videoland bekend dat de Argentijnse actrice Delfina Chaves (27) is gecast voor de rol van Máxima in de gelijknamige serie. De rol van Willem-Alexander wordt gespeeld door Martijn Lakemeier (29), die het ziet al de grootste uitdaging in zijn loopbaan als acteur. Déze bekende Nederlanders gingen hen voor.

De zesdelige serie Máxima is gebaseerd op het boek Moederland: De jonge jaren van Máxima Zorreguieta van auteur Marcia Luyten dat in november 2021 is verschenen. Het verhaal gaat over hoe de jonge Máxima opgroeit, in New York gaat werken, Willem-Alexander ontmoet en uiteindelijk naar Nederland vertrekt. De opnames van de serie starten in juni van dit jaar, waarna de reeks in 2024 te zien zal zijn. 

Het is niet de eerste keer dat ons koningshuis wordt nagedaan. Zeg je typetjes, dan zeg je natuurlijk Koefnoen. De makers van het programma hebben de Oranjes meerdere keren onder handen genomen. Zo zijn Dick van den Toorn en Martine Sandifort lange tijd te zien als Willem-Alexander en Máxima.

Maar Dick is ook al ooit te zien als prinses Amalia. De rollen van Alexia en Ariane worden vertolkt door Owen Schumacher en Paul Groot.

Beatrix is ook een graag geziene gast in Koefnoen. Zij wordt nagedaan door Sanne Wallis de Vries. Daarvoor speelt zij dit typetje al met furore in Kopspijkers, waar Mike Boddé haar zoon Willem-Alexander nadeed.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koefnoen-duo samen in een film

Lang voor het succes van De TV Kantine zijn Carlo Boszhard en Irene Moors al druk met persiflages. Denk aan Pittige Tijden, maar ook aan Hou van Holland. Hierin doen ze dan al Willem-Alexander en Máxima na.

Inmiddels zijn er heel wat actrices die een imitatie van Máxima op hun naam hebben staan. In een sketch De TV Kantine wordt ze gepersifleerd door Elise Schaap. Frits Huffnagel speelt in het item Willem-Alexander, Irene Moors prinses Laurentien en Najib Amhali prinses Amalia.

Elise Schaap is een graag geziene gast in De TV Kantine en dat komt allemaal door haar imitatie van Máxima in Koefnoen. Carlo ziet haar en wil meteen met haar samenwerken.

André van Duin gooit het eerder over een andere boeg. Hij kiest ervoor Pieter van Vollenhoven te imiteren, mét enorme oren.

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

André van Duin onderging chemotherapie tijdens opnames HHB

Edwin Evers tovert de afgelopen jaren ook heel wat imitaties uit zijn hoge hoed. Naast de stemmen van onder meer Johan Cruijff, de broertjes De Boer en Gerard Joling, kan hij ook prins Bernhard uitstekend nadoen.

Dramaseries

In de loop der jaren zijn er ook heel wat dramaseries over de Oranjes gemaakt. Aan de acteurs steeds de taak om de leden van de koninklijke familie zo echt mogelijk neer te zetten. Een beetje zoals The Crown, maar dan in het Nederlands.

In de VPRO-serie Bernhard, Schavuit van Oranje (2010) vertolkt Daan Schuurmans de rol van een jonge prins Bernhard. Eric Schneider speelt de oude prins Bernhard. Loes Haverkort is te zien als Máxima, zonder enig accent. Ellen Vogel speelt de oude prinses Juliana en Lotje van Lunteren Juliana in haar jongere jaren.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Daan Schuurmans over relatie: 'We vochten elkaar de tent uit'

In 2006 en 2009 verschijnt ook de miniseries Juliana: prinses van Oranje en Juliana: koningin van Oranje bij de EOHierin is Marieke de Kleine te zien als Juliana en Hylke van Sprundel als Bernhard. Ria Eimers vertolkt de rol van koningin Wilhelmina en Annet Nieuwenhuyzen die van koningin Emma.

Ook het leven van prinses Beatrix is ooit in een VPRO-miniserie gegoten. Mara van Vlijmen speelt in Beatrix, Oranje onder vuur de jonge Beatrix en Willeke van Ammelrooy de oude Beatrix. Ook zijn onder meer Ellen Vogel (oude Juliana), Thom Hoffman (jonge Bernhard), Bastiaan Ragas (Willem-Alexander), Katja Herbers (Máxima) en Kitty Courbois (Wilhelmina) in de serie te zien.

In 2010 komt de film Majesteit uit. Hierin is Carine Crutzen te zien als Beatrix en Gijs Naber als Willem-Alexander. Hadewych Minis speelt de rol van Máxima. De actrice kruipt in 2004 ook al in de huid van Máxima in de film De Kroon. Hierin speelt Roef Ragas Willem-Alexander.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!