Dit Was Het Nieuws Beeld © ANP

Corona drukt stempel op 250e aflevering Dit Was Het Nieuws

11 februari 2021 07:05

'Dit Was Het Nieuws' is dit jaar een aaneenschakeling van jubilea. Vorige maand werd het veertigste seizoen ingezet, in mei bestaat het programma 25 jaar en donderdag wordt de 250e aflevering uitgezonden. De programmamakers staan er niet lang bij stil. Vanwege corona valt er immers weinig te vieren, zegt presentator Harm Edens (59) tegen het 'ANP'.

"De opnames worden nu het feestelijkst"

"We kunnen niet eens proosten met elkaar. Misschien dat er voorafgaand aan de 250e aflevering nog wat liefdevolle woorden worden uitgesproken maar na afloop gaat iedereen naar huis want er valt geen lol aan te beleven", aldus de 59-jarige Harm. "De opnames worden nu het feestelijkst."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Alberto Stegeman na Dit was het nieuws: 'Ik schaam me diep'

De coronacrisis drukt toch al een flinke stempel op het programma. Sinds vorig jaar kan er geen publiek meer bij aanwezig zijn en dat maakt het voor de makers extra zwaar. "Leuke grappen vertellen voor een lege zaal is moeilijk", zegt Harm. "Dan krijg je nog een giecheltje van Peter Pannekoek en een soort frons van Jan Jaap van der Wal, maar je weet: dat werkt gewoon niet. Het slaat helemaal dood."

De kunst is volgens Harm om ervoor te zorgen dat er meer lol met elkaar wordt gemaakt. "Maar we proberen ook nieuwe dingen uit. Nieuwe tussenrondes, grappige intermezzootjes. Sommige dingen halen niet eens de uitzending. Dat blijkt dan nog slechter dan het programma te zijn", lacht hij.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Harm Edens: einde Dit was het Nieuws niet nabij

In 25 jaar tijd hing het voortbestaan van het programma af en toe aan een zijden draadje maar steeds keerde Dit Was Het Nieuws terug op tv. Niet alles kan Harm zich meer herinneren. "Als ik naar de lijst kijk met wie er allemaal te gast zijn geweest, zie ik soms mensen staan waarvan ik me totaal niets herinner. Maar andersom ook hoor. Er zijn genoeg bijzondere momenten die heel helder op mijn netvlies staan."

Historisch was volgens Harm bijvoorbeeld een uitzending in 2004 waarin Geert Wilders te gast zou zijn. "Hij mocht op het laatste moment niet meer komen van zijn beveiliging waarna Raoul Heertje de hele uitzending met een lege stoel heeft zitten praten."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bekroonde theatershow Peter Pannekoek naar Videoland

Als het aan de presentator ligt, blijft hij nog jaren het gezicht van Dit Was Het Nieuws. Hij vindt het naar eigen zeggen nog veel te leuk om te stoppen. Of Dit Was Het Nieuws na 25 jaar ook zonder hem kan? "Ja waarschijnlijk wel", lacht hij. "Natuurlijk ben ik vervangbaar. Maar", zo waarschuwt hij, "je moet wel even oefenen want het lijkt simpeler dan het is."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!