Beeld © AvroTros

Wie is de Mol?-uitzending overladen met kritiek: 'Racistisch'

14 februari 2021 15:11

Gisteravond zaten maar liefst drie miljoen mensen aan de buis gekluisterd voor een nieuwe aflevering van 'Wie is de Mol?'. Dit keer was het commentaar echter niet zo positief als voorgaande uitzendingen. Een opdracht zou namelijk racistisch uitgevoerd zijn door deelneemster Marije Knevel (33) en Charlotte Nijs (32). Marije reageert nu op het incident: 'Had nooit uitgezonden mogen worden.'

"Waarom doe ik het lachend? Omdat ik in mijn broek piste van het lachen tijdens deze opdracht en het in een split second gebeurde"

Tijdens de opdracht moesten de deelnemers muzieknummers uitbeelden, die vervolgens geraden moesten worden door de andere spelers. In de uitzending was te zien hoe Charlotte en Marije het uiterlijk van Aziatische mensen nadeden tijdens het uitbeelden van het lied 'Gangnam Style', wat bij veel mensen in het verkeerde keelgat schoot. Op sociale media reageerden mensen die dat 'racistisch' en 'niet van deze tijd' vonden.

Miniatuurvoorbeeld

LEES OOK:

Lakshmi vreesde voor negatieve reacties na Wie is de Mol?

Marije reageert op Instagram en schrijft dat het alles behalve haar bedoeling was om racistisch te zijn en dat het nooit uitgezonden had mogen worden. "Tijdens de o zo hysterische muziekopdracht maak ik van mijn ogen spleten omdat ik nadeed wat ik zag gebeuren, en daarbij zeg ik: 'Dit kan echt niet' tegen diegene naast mij", schrijft de adjunct-hoofdredacteur van LINDA. "Want dit is racistisch en niet een grap. Dat gedeelte is alleen in de montage gesneuveld waardoor de context weg is en het beeld is neergezet dat ik dit doe. Waarom doe ik het lachend? Omdat ik in mijn broek piste van het lachen tijdens deze opdracht en het in een split second gebeurde."

Miniatuurvoorbeeld

LEES OOK:

'Seizoen Wie is de Mol? met alleen grote namen onmogelijk'

Het is overduidelijk dat de televisiemaakster achteraf niet blij is met het uitgezonden fragment. "Uiteindelijk ben ik ook een mens en kan ik niet zo snel schakelen. Wat ik zeker weet is dat niemand dit racistisch bedoeld heeft. Maar wat ik ook zeker weet is dat Aziaten al hun hele leven horen 'het is maar een grap'. Dit is precies waar het mis gaat. Het had nooit uitgezonden mogen worden, want daarmee normaliseer je dit. Racisme is niet normaal, en ook niet grappig. Mijn excuses aan degenen die ik hiermee heb gekwetst, ik had juist de tegenovergestelde intentie door het te benoemen in het programma."

Ook de Instagram-pagina van Wie is de Mol? reageert op sociale media. "De kandidaten kwamen er direct na het spel op terug omdat ze zich realiseerden dat dit kwetsend is", valt er te lezen. "Het gehele fragment had niet in de uitzending moeten komen. Wij beseffen ons dat mensen zich hierdoor gekwetst voelen en bieden onze oprechte verontschuldigingen aan voor deze fout. De uitzending wordt zo snel mogelijk aangepast."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!