Beeld © Joy Hansson / AVROTROS

Zo wordt de volgorde van de schermen bepaald in Wie is de Mol?

15 februari 2021 17:02

De executie is het spannendste moment van 'Wie is de Mol?'. In de officiële podcast vertelt presentator Rik van de Westelaken (49) hoe het in zijn werk gaat en hoe er wordt bepaald wie als eerste zijn of haar scherm te zien krijgt.

"We maken natuurlijk ook een programma dat spannend moet zijn om naar te kijken"

Als kandidaat ben je nooit veilig tijdens de gevreesde executie. Soms vliegt een speler die als vierde zijn scherm te zien krijgt eruit, terwijl de week erna het eerste scherm meteen een rode kan zijn. "Toen ik begon als presentator van Wie is de Mol? vond ik de executie het spannends, want dat is een moment dat je niet fout mag én kan doen", doet Rik een boekje open. "Het is een heel onnatuurlijke setting."

Volgens de presentator is het vooral het elkaar aanstaren wat het zo ongemakkelijk maakt. Toch is dat volgens hem wel nodig om de spanning op te bouwen. "Iedereen wil zo snel mogelijk dat scherm zien en dan naar huis, want het is gewoon geen prettig moment", aldus Rik. "Toch moet het wel wat langer duren, want we maken natuurlijk ook een programma dat spannend moet zijn om naar te kijken."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Wie is de Mol?-uitzending overladen met kritiek: 'Racistisch'

Omdat Rik zelf ook kandidaat is geweest, weet hij precies hoe de BN'ers zich voelen. "We zijn nu een paar jaar verder en het went (...) Als presentator ben je objectief. Natuurlijk heb ik mijn persoonlijke voorkeuren, maar daar mag ik niets van laten blijken. Ik zit daar gewoon en wie er weg moet, moet er weg."

Rik vertelt dat hij van tevoren al weet van wie ze afscheid moeten nemen. Ook de volgorde is bewust, onthult hij. "Dat is vaak de regisseur en eindredactie, die daar over na hebben gedacht", aldus Rik. Daarbij speelt ook mee dat als iemand de ene week zijn scherm niet gezien heeft, hij of zij de volgende aflevering wel zijn scherm te zien moet krijgen. Ook om de spanning erin te houden. "Je moet niet steeds hetzelfde doen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Seizoen Wie is de Mol? met alleen grote namen onmogelijk'

Marije kreeg haar scherm afgelopen aflevering als allerlaatste te zien en had helaas een rood scherm. Aan RTL Boulevard liet ze weten dat ze al zo'n gevoel had.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!