Renée Fokker Beeld © Wie is de Mol? / AVRO Tros

Deze Molacties heb je ongetwijfeld nog niet gezien

07 maart 2021 12:23

Het zit erop. Gisteren is in een zinderende finale van het 21e seizoen van 'Wie is de Mol?' bekendgemaakt wie ons al die weken in het ootje heeft genomen (én wie er met de laagste pot ooit vandoor mocht gaan). Hoog tijd om de balans op te maken. Op welke momenten heeft de Mol haar mede-kandidaten bedrogen en misleid?

"Nul euro in de pot. Een goed begin is het halve werk, yes!"

Actrice Renée Fokker ontmaskerde zichzelf gisteren als de saboteur van dit seizoen. Dat ze dat met een historisch lage pot van ruim 9500 euro goed geflikt heeft, staat buiten kijf. Maar hóé? Op welke momenten heeft ze de boel gedwarsboomd? Haar mede-kandidaten voorgelogen? Of geld uit de pot weten te houden? Het seizoen mag dan wel afgelopen zijn, gelukkig kunnen we nog teren op de Molacties. We zetten ze op een rij, inclusief acties die jij ongetwijfeld nog niet voorbij hebt zien komen.  

 

Door een deur Het begon allemaal... bij de opdracht 'Door een deur'. De kandidaten zaten los van elkaar opgesloten in een ruimte waar ze een biljet van 250 euro moesten vinden. Dat lukt ze vrij eenvoudig, ware het niet dat de Mol even later op de deur bonkt en de kandidaten een aantrekkelijk aanbod doet. Ze kunnen een joker krijgen in ruil voor de 250 euro, en uiteraard hapt iedereen - behalve Marije - toe.  "Nul euro in de pot. Een goed begin is het halve werk, yes!"

Vriend of vijand  In deze opdracht gingen de kandidaten een potje lasergamen, terwijl ze uit verschillende kistjes geld konden grissen. Uiteraard gaf Renée verkeerde codes van die kistjes door of verstond ze er zogenaamd niets van. Ook schoot ze 'per ongeluk' een paar mede-kandidaten af. "Oeps" zegt ze gekscherend.

Black light ballerina "Hier moest ik verwarring zaaien" zegt de actrice over de opdracht waarbij kandidaten opnieuw gingen lasergamen, maar tussen 'black light ballerina's' die hen konden uitschakelen. "Natuurlijk nam ik als Mol de communicatie op me tussen verkenners en verzamelaars. Ik moest denken aan een truc van oud-Mol Jan Versteegh, die de informatie die hij kreeg ging herhalen, er een fout in aanbracht en dat bleef herhalen. Het werd klakkeloos overgenomen" aldus de 21e saboteur. "We hadden tweeduizend euro kunnen verdienen, maar er zit slechts vierhonderd in de pot."

Renée in 'meeliften'

Symbolisch bedrag  Tijdens een behoorlijke bumpy ride was het aan Renée en Joshua om vanuit een vrachtwagen de juiste symbolen door te sturen naar andere kandidaten. Renée weet uiteraard welke symbolen goed zijn: "Dus ik moest erg m'n best doen om ervoor te zorgen dat we toch de foute doorsturen, zodat er geld uit de pot gaat." En natuurlijk... dat lukt. "We hadden zevenhonderd euro meer kunnen verdienen."

Meeliften Een heerlijke opdracht waarbij de kandidaten vragen moesten beantwoorden terwijl ze voorbijkwamen in een open lift. Er viel ruim tweeduizend euro te verdienen, vijftig euro per compleet goed beantwoorde vraag, maar: "Daar werk ik dus niet aan mee" aldus Renée, die nooit verder kwam dan twee van de drie juiste antwoorden. "Ik was hierbij de kandidaat die het minste geld verdiende. Follow the money."

Wie, wat ... waar? Tijd voor wat creativiteit en effectief communiceren. Maar dat werkt natuurlijk niet met een Mol in het midden die precíes weet welke antwoorden er níet goed zijn. "Ik had allemaal foute werkwoorden uit het hoofd geleerd. Daardoor kon ik zinnen vormen met werkwoorden die helemaal niet in de zinnen voorkwamen. Heerlijk" zegt de Mol over haar sluwe werk.

Renée tijdens 'steen goed'

Zekerheid bieden Een opdracht waar Renée 'niet op kon wachten', want 'er moet een flinke hap uit die pot'. "We zijn nu halverwege de reis en we hadden drieëntwintigduizend euro kunnen verdienen. Nu staan we iets boven de tienduizend. Dat vind ik nog veel te veel." Gelukkig voor haar zijn er maar liefst drie kandidaten die vijfduizend euro (!) over hebben voor voorkennis voor de volgende opdracht. Kortom, die flinke hap is eruit. "Natuurlijk had ik het graag zelf willen doen, maar het maakt niet uit hoe het gebeurt, als het maar gebeurt."

Steen goed In deze opdracht moesten de juiste kledingstukken uit een locker worden gehaald en met een katrol naar boven worden gehesen. En dat gaat natuurlijk niet werken met een Mol in het spel, die truien, vesten en broeken uit de lockers met elkaar verwisselt. En dat terwijl Splinter haar nog net niet in de nek zit. Resultaat? "Klein verschil maar, van 75 foute kledingstukken. Ik heb zelfs voor de ogen van iedereen de juiste naar beneden gehaald." Well done, Mol. Well done.

Renée bij de puzzel

Aanwijzingen  Dansen en liedjes raden, beter gaat het niet worden. Ook was deze opdracht smullen voor Renée: "Ik ging natuurlijk andere liedjes roepen die erop leken" vertelt de jokker, die van tevoren de lijst met liedjes al had doorgespit. "Ik heb niets goed geraden. En natuurlijk doe ik heel enthousiast als een mede-kandidaat het wél goed doet. Bovendien: toen ik aan de beurt was ging ik hardop mee playbacken, en dat mag natuurlijk niet...". 

Voor joker staan "De droom van elke Mol" zegt Renée over de opdracht waarbij ze alleen bij een puzzel moest staan die opgelost moet worden. Uiteraard verwisselde ze de stukjes en gaf ze de juiste stukjes nét iets te snel door waardoor Rocky en Charlotte in het zweefvliegtuig geen flauw benul hadden welke stukjes ze moesten doorpasen. 

Ra(a)dgeving De zenuwslopende opdracht met het rad. "Hier stond veel op het spel dus ik moet uitkijken. De kans bestaat dat ik tweeduizend euro de pot in speel en dát moet niet gebeuren" aldus Renée. Dus kiest ze ervoor om tegenover Rocky te staan, die volgens haar toch wel 'eerlijk spel' speelt. En dat gebeurt ook: Renée eindigt met twee jokers in haar zak. Heeft ze natuurlijk vrij weinig aan, maar ach. Geen geld in de pot. 

Renée

Maar dit was het nog niet. Ook zijn er extra Molacties die we gisteren nog niet hebben gezien: denk aan de opdracht 'Onder druk zetten', waarin kandidaten elkaar op het terrein van een openluchtmuseum probeerden uit te schakelen. De kandidaat die overbleef verdiende een privilege: deze persoon hoefde zijn of haar scherm niet te zien en mocht twee mede-kandidaten aanwijzen die dat ook niet hoefden. "Yes, ik hoop dat ik niet snel wordt uitgeschakeld want ik heb tijd nodig. Niet om het privilege te kunnen winnen maar om het geld te pakken dat in het speelveld ligt, anders komt het in de pot." En dat lukt: Renée grist duizend van de tweeduizend euro weg. "Vijfhonderd voor de pot, en vijfhonderd voor de Mol."

 

Niet alle Molacties pakken goed uit. Zo blijkt ook bij de opdracht 'De rode draad' in aflevering 3. Je weet wel, die van het abseilen: "Het was vrij eenvoudig om iedereen ervan te overtuigen dat duopartners geld moesten pakken, in plaats van vrijstellingen" zegt Renée. "Maar stiekem had ik natuurlijk een andere reden. Als wij de abseilers kokers met geld lieten pakken en zij houden dat, pakken ze allemaal een vrijstelling." Maar dat plan liep anders dan verwacht. "Dit houd je toch niet voor mogelijk? Ze kiezen allemaal voor vijfhonderd euro en niet voor een vrijstelling. Wat is dit voor een groep?!"

En daar komt nog een extra klap bij: "Alsnog eindigen Joshua, Splinter en Lakshmi met geld in hun handen, waardoor ze bijna voor een vrijstelling spelen. Maar wat doet Rocky? Die geeft mij haar geld! Als Rocky dat zelf had gehouden, was er tweeduizend euro uit de pot gegaan. Dikke vette pech voor mij. Maar goed gedaan Rocky, well done."

Charlotte haalde nét, op een paar seconden na, de finale niet. Sindsdien staat haar telefoon roodgloeiend, vertelde ze ons eerder:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!