Harm Edens Beeld © ANP

Nieuwe ronde 10 voor Taal al vanaf april op de buis te zien

11 maart 2021 16:04

Het programma '10 voor Taal' keert na twaalf jaar terug op de Nederlandse televisie en we hoeven er niet meer lang op te wachten ook. Vanaf 22 april zal de show wekelijks te zien zijn bij SBS6, met Harm Edens (59) als presentator.

"We hebben taal nodig, om elkaar te blijven begrijpen. Nu meer dan ooit"

Het programma - met geinige taalpuzzels, spellingkwesties en vragen over spreek- en leenwoorden en afkortingen - verschuift daardoor van de NPO, waar het tot en met 2009 werd uitgezonden, naar de commerciële omroep. De presentator van Dit was het nieuws zegt al zijn hele leven van taal te genieten, maar dat is niet de enige reden om zich aan het programma te verbinden: "Taal verbindt, maar de laatste tijd neemt de laaggeletterdheid toe door bijvoorbeeld een teveel aan beeldtaal of door gaming. We hebben taal nodig, om elkaar te blijven begrijpen. Nu meer dan ooit", zegt hij.

 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Harm Edens: einde Dit was het Nieuws niet nabij

Samen met bekende Nederlanders wil de presentator de kijkers ook vermaken terwijl zij er iets van opsteken. Zo moeten de twee kandidaten in één van de spellen van de quiz grappige, verstopte taalfouten ontdekken. In de ronde 'Brengels' worden Nederlandse woorden en uitdrukkingen naar het Engels vertaald, waarna de BN'ers moeten raden wat de oorspronkelijke Nederlandse versie was. Welke BN'ers bij Edens in de studio langskomen, wordt later bekendgemaakt.

Het programma was voor het eerst te zien in 1989 en werd toen gepresenteerd door zanger Robert Long. Een reeks presentatoren verder is het nu de beurt aan Harm: "We moeten de lol terugbrengen. Daar gaan we in 10 voor Taal mee aan de slag. Ik heb er zin in en de kijker hopelijk ook!"

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Harm Edens zorgt voor #ophef met striptease Dit Was Het Nieuws