Martijn Koning Beeld © ANP

Martijn Koning laat zich uit over roast Baudet bij Jinek

12 maart 2021 08:17

RTL heeft de tekst van de 'roast' die Martijn Koning (42) donderdagavond bij 'Jinek' deed over Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet (38) niet van tevoren ingezien. Dat meldt de cabaretier vrijdag op Instagram. Baudet was zo boos over de opmerkingen die Martijn maakte, dat hij tijdens de uitzending wegliep.

"Ik hoop dat de opwinding nu weer kan gaan over wat er gezegd is aan tafel"

Het was niet de eerste keer dat Baudet tijdens een gesprek wegliep, omdat de inhoud hem niet zinde. Eerder deed hij dit ook onder meer bij Met het oog op morgen en De Vooravond, omdat de vragen die werden gesteld hem niet aanstonden.

Baudet loopt weg bij Jinek en Rutte wil niet samen met GroenLinks

02:02
Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Verbazing alom door Thierry Baudet en Martijn Koning bij Jinek

'Ik heb vandaag een stukje gedaan bij Jinek wat nogal wat stof heeft doen opwaaien', stelt Martijn. 'Dit soort stukjes maak ik zonder overleg met de redactie van Jinek. Ik stuur nooit stukjes op van tevoren ter inzage.' De bekroonde cabaretier zegt heel blij te zijn met de vrijheid die hij van RTL krijgt op die plek. 'Ik hoop dat de opwinding nu weer kan gaan over wat er gezegd is aan tafel.'

In zijn korte conference refereerde Martijn onder meer aan de Joodse afkomst van Baudets verloofde. Baudet lag de afgelopen maanden geregeld onder vuur vanwege antisemitische uitlatingen in app-groepen van zijn partij. Ook haalde de cabaretier de deels Indonesische afkomst van de omstreden FVD-politicus aan.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Martijn Koning en Wolter Kroes nog niet geslaagd in dieetpoging

Dat RTL en Eva Jinek excuses hebben gemaakt voor zijn optreden donderdagavond, snapt de komiek wel. "Zij maken een programma en nodigen gasten uit", stelt hij in een reactie aan het ANP. "Zij nodigen ook mij uit en ik schoffeer vervolgens die gasten. Ik snap dat zij een verantwoordelijkheid naar die gast voelen. Maar tegelijkertijd weten ze ook wat ik doe, namelijk die gasten flink door de mangel halen."

Jinek en RTL weten hoe de cabaretier te werk gaat, stelt hij. "Ik ben vaker in het programma geweest om commentaar op politici te geven. Ik kan daar met gestrekt been ingaan, dat weten ze." Zijn bedoeling met de roast was om Baudet te confronteren met zijn eigen standpunten en uitlatingen. "Zo vaak krijg je als cabaretier niet de kans om je rechtstreeks tot iemand als Baudet te richten. Ik wilde hem in mijn eigen vorm aanspreken op alle dingen die hij zegt en doet."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nieuwe programma's voor Eva Jinek in aanloop naar verkiezingen

Eigenlijk is Koning enigszins verbaasd over de felheid van de reacties na de uitzending. "Ik vind dat ik in het verleden wel hardere dingen heb gezegd over andere politici. Maar misschien ben ik te naïef geweest in die verwachting."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!