De Verraders Beeld © De Verraders

Niemand blijft gespaard in eerste aflevering De Verraders

14 maart 2021 12:16

Vergeet 'Wie is de Mol?', het nieuwe RTL-programma 'De Verraders' zorgt voortaan op de zaterdagavond voor je portie bedrog en manipulatie. En dat de kandidaten niet bang zijn om over lijken te gaan, werd meteen in de eerste aflevering al duidelijk...

"Jammer dat het al zo in het begin is van het spel, ik heb nog niet eens een missie gedaan!" 

In De Verraders, dat het best kan worden omschreven als een mix tussen Wie is de Mol? en het spannende gezelschapsspel Weerwolven van Wakkerdam, storten achttien bekende Nederlanders zich op een avontuur dat ze niet snel meer zullen vergeten. In het programma moet het bonte gezelschap samenwerken om zilver voor de pot te verdienen. Maar niet iedereen heeft dezelfde rol... Drie van hen zijn namelijk 'Verraders' en krijgen de kans om elke avond een onschuldige kandidaat naar huis te sturen, een 'Getrouwe'. Ondertussen moeten ze proberen niet ontmaskerd te worden tijdens de dagelijkse 'Raad'. Wie het spel overleeft, maakt kans op de pot van 25 kilo zilver. Saillant detail: die pot moet nog wel gevuld worden aan de hand van verschillende missies. En hoe tegenstrijdig ook: Verraders en Getrouwen moeten samenwerken om deze te doen groeien.

Waar bij Wie is de Mol? de saboteur al vóór het programma wordt vastgesteld, krijgen de Verraders geen kans om zich voor te bereiden. Als de achttien deelnemers elkaar voor het eerst ontmoeten is er namelijk nog niemand aangewezen als informant. Dat gebeurt later aan 'De Ronde Tafel', waar presentator Tijl Beckand eigenhandig drie Verraders aanwijst - die de kijker overigens meteen te zien krijgt. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Déze BN'ers maken deelnemers De Verraders compleet

Acteur Loek Peters vertelt na afloop in de camera dat de spanning om de snijden was. "Het was zó heftig, die spanning. En dan gaat 'ie (Tijl Beckand, red.) rondjes lopen... Ik hoopte heel erg dat hij zijn hand op mijn schouder ging leggen." Maar dat gebeurde niet. Het is wetenschapsjournalist Diederik Jekel die als eerste wordt aangewezen als Verrader. "Mijn hartslag zat in mijn keel en ik voelde een golf van adrenaline", vertelt hij stiekem. Ook Kees Boot en Holly Mae Brood krijgen een hand op hun schouder. Holly: "Ik doe mijn ogen open en de eerste die ik zie was Diederik en toen keek ik naar rechts en zag ik Kees. Toen dacht ik: dit zou zomaar eens een heel tof drieluik kunnen zijn."

Diezelfde avond nog komen de Verraders al in actie. Aan hen de taak om één kandidaat naar huis te sturen. Een lastige keuze, want de deelnemers hebben pas amper kennis met elkaar gemaakt. Wel komt het gekozen drietal al snel tot de conclusie om een van de 'stillere' naar huis te sturen. Wie dat is, wordt de volgende ochtend bekend tijdens het ontbijt, als de stoel van Gaby Blaaser leeg blijft. "Er wordt aan mijn deur geklopt en ik krijgt een zwarte envelop. Ik dacht meteen al: dit is geen goed nieuws", vertelt Gaby na afloop. "Jammer dat het al zo in het begin is van het spel, ik heb nog niet eens een missie gedaan!" 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zin in spannende tv? Dan is het programma De Verraders iets voor jou

Tijd om te treuren om Gaby is er niet, want na het ontbijt is het tijd voor de eerste missie. En daar valt zilver te verdienen, wat zowel voor de Verraders als de Getrouwen belangrijk is, want iedereen kan aan het einde van het programma met het geld naar huis gaan. Met nog drie minuten op de klok weet de groep de missie tot een succes te brengen, maar de vreugde slaat al snel om in angst als het alwéér tijd is om afscheid te nemen...

Dat gebeurt tijdens de 'Raad', waar de deelnemers samen één iemand naar huis stemmen. Na kort hun verdenkingen met elkaar gedeeld te hebben, moeten de BN’ers allemaal een naam op hun bordje schrijven. Zowel Daan als Francis zit in de gevarenzone, maar het is Daan die het vaakst genoemd wordt. "Ik denk dat er gewoon een heel slimme Verrader is - noemenswaardig zelfs - die dit zaadje bij mensen in het hoofd heeft gepland met het idee van: er is een energieverandering", verwijt hij Diederik. "Ik baal zo enorm, ik heb dit spel wel degelijk gespeeld zoals ik ben, maar blijkbaar maak je dan toch bij heel veel mensen de indruk dat je een Verrader bent. Het is heel slim gespeeld."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tijl Beckand dankbaar na geboorte dochter: 'Honderden felicitaties'

Met de exit van Gaby en Daan zijn er nog zestien kandidaten in het spel. Dat zijn: Kees Boot, Francis van Broekhuizen, Edson da Graça, Barbara Sloesen, Gertjan Verbeek, Holly Mae Brood, Sinan Can, Chatilla van Grinsven, Abbey Hoes, Diederik Jekel, Steven Kazàn, Loiza Lamers, Kim Lammers, Loek Peters, Jörgen Raymann en Samantha Steenwijk.

En de volgende afvaller staat alweer op het punt om uit bed gehaald te worden… Wie dat is zie je zaterdag om 21.30 uur bij RTL 4.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!