Verslaafd Beeld © Verslaafd

Niet alleen zorgen om moeder in Verslaafd, óók om dochter

16 maart 2021 21:28

De 53-jarige Aly is al 35 jaar verslaafd aan harddrugs, waaronder crack en heroïne. Dat verwoest niet alleen haar eigen leven, maar ook dat van haar kinderen. Door middel van een hoognodige interventie met het team van 'Verslaafd' hopen zij hun moeder terug te krijgen. "Als er niets wordt gedaan dan denk ik dat mijn moeder over vijf jaar dood is", zo vatten zij hun wanhoop samen.

"Bij mij was het vaak dat mijn moeder er niet was, of me tijdens de schoolpauze meenam naar haar drugsdealer"

Aly's problemen beginnen al op de middelbare school. Als ze 18 is besluit ze op zichzelf te gaan wonen, maar wat haar ouders dan nog niet weten is dat ze vanaf haar 16e al experimenteert met harddrugs. In de jaren daarna verdwijnt ze regelmatig van de radar en blijkt ze naast cocaïne ook heroïne te gebruiken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ewout Genemans maakt nieuw seizoen politieprogramma

In die periode ontmoet ze Jos, met wie ze op haar 28e trouwt. Maar het getrouwde leven remt haar niet af en zelfs als moeder blijft ze drugs gebruiken, ten koste van haar kinderen Cas en Esmee. "Ik denk dat ik van kleins af aan wel wist dat het bij ons anders was dan hoe het bij anderen ging. Ook omdat ik veel vriendinnetjes in de buurt had wonen waar ik veel was, daar ging het er normaal aan toe. Bij mij was het vaak dat mijn moeder er niet was, of me tijdens de schoolpauze meenam naar haar drugsdealer", vertelt dochter Esmee.

Als het huwelijk op de klippen loopt, blijven Cas en Esmee bij hun vader wonen. Aly valt hierna in een diepe depressie. "In het begin was ik heel boos. Maar als ik eraan terugdenk ben ik vooral heel erg verdrietig, omdat ze ons in de steek wilde laten", gaat Esmee verder. Inmiddels heeft ze haar moeder hiervoor vergeven en zorgt de 18-jarige zelfs full-time voor haar, omdat Aly snel aftakelt. "Ik denk dat Esmee zóveel van haar houdt dat ze alles zou doen om te zorgen dat ze in leven blijft", vertelt haar broer. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jonge vader ziet hoe de geschiedenis zich herhaalt in Verslaafd

Dat wordt haar echter niet in dank afgenomen, want Aly plundert regelmatig de bankrekening van haar dochter. De familie maakt zich dan ook vooral zorgen om Esmee en vraagt zich af of Aly überhaupt wel geholpen wil worden. Als de interventie van start gaat schiet ze dan ook meteen uit haar slof: "Ik moet opdonderen. Ik ken het programma." Gelukkig slaat de sfeer al snel om en geeft Aly aan dat ze wel mee wil werken. "We gaan ervoor, natuurlijk." Diezelfde dag nog vertrekt ze naar een kliniek. "We zullen zien, ik laat het over me heen komen."

Niet alleen Aly moet het roer omgooien, ook Esmee moet zichzelf een nieuwe manier van leven aanmeten. De afgelopen jaren is ze zo druk met haar moeder geweest dat ze zichzelf compleet weggecijferd heeft. Van expert Maarten Dammers moet ze dan ook afstand nemen. En dat ziet Aly na vier weken in de kliniek ook in. "We gaan het anders doen, een nieuwe start", concludeert ze als ze haar dochter weer in de armen sluit.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ewout Genemans blikt terug op zijn eerste scène uit Zoop

Hoewel Aly met vlag en wimpel voor de gevreesde drugtest aan het einde van de aflevering slaagt, wordt uit een korte update van haar zoon duidelijk dat ze inmiddels een paar keer is teruggevallen. Ook Aly zelf komt aan het woord: "Door de eenzaamheid af en toe ben ik toch een paar keer op mijn bek gegaan, maar over het algemeen gaat het heel goed met mij."

Verslaafd is elke dinsdag om 20.30 uur te zien bij RTL 4. Kijk de aflevering met Aly hier terug.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!