Talitha Muusse Beeld © ANP

Talitha Muusse stopt per direct met Op1 na voorwaarden KRO-NCRV

4 april 2021 14:57

Talitha Muusse heeft besloten de laatste uitzending van 'Op1' niet te presenteren. Dat laat de presentatrice weten via Instagram. De presentatrice meldt dat de KRO-NCRV voorwaarden heeft gesteld aan haar optreden, die botsen met haar persoonlijke en professionele waarden. Zo zou ze van de omroep niet meer mogen meepraten tijdens politieke gesprekken aan tafel. 'Dit staat mijn journalistieke vrijheid in de weg', schrijft de 29-jarige op Instagram.

"In de toekomst wens ik verschillende maatschappelijke rollen te combineren"

Ze geeft aan dat het 'een continue dialoog' is geweest tussen haar en de KRO-NCRV over haar rol als talkshowpresentator. 'Ik ben bij de omroep en Op1 gevraagd op basis van mijn maatschappelijke en activistische profiel', schrijft ze. Ze zou bij aanvang al aangegeven hebben haar rol als presentator te willen combineren met haar rol als opiniemaker en ondernemer.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sander Schimmelpenninck sneert naar oude werkgever Op1

Maar volgens de presentatrice is die combinatie door de nieuwe voorwaarden helaas niet meer mogelijk. 'In de toekomst wens ik verschillende maatschappelijke rollen te combineren', aldus Talitha, die sinds januari op zondag de NPO-talkshow met Sven Kockelmann presenteert.

De KRO-NCRV laat weten het te betreuren dat Talitha de laatste uitzending van Op1 zondagavond niet presenteert. Het voortijdig stoppen is volgens de omroep wel in goed overleg verlopen. "We hebben besloten dat gelet op haar politieke activiteiten van de afgelopen dagen, de rol van presentator bij Op1 niet meer passend voor haar is", laat de omroep weten in een persbericht. "Op1 vereist journalistieke onafhankelijkheid en heeft een presentator nodig die gesprekspartner kan zijn voor iedereen aan tafel. Daarom is samen met Talitha besloten dat zij vanavond de uitzending van Op1 namens KRO-NCRV niet presenteert."

Sven en Talitha stoppen abrupt als Op1-presentatoren

01:14
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Op1 blundert en zendt privégesprek uit tussen Paul en Astrid

Eerder deze week kwam de presentatrice in opspraak toen ze haar Twitter-volgers opriep om naar Den Haag te komen om daar na te praten over onder andere het debat over de 'verkenningschaos' en Omtzigt-gate. Daarvoor kreeg ze veel steun, maar ook kritiek. Zo liet WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes aan het AD weten haar actie 'ongemakkelijk' te vinden. "Dit klinkt als een actievoerende mevrouw die zich maatschappelijk betrokken toont en probeert te mobiliseren. Ik zou dat van mijn presentatoren niet zo prettig vinden, want dat vind ik geen journalistieke taak."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Talitha Muusse reageert op kritiek over 'stijve houding' bij Op1

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!