Verslaafd Beeld © Verslaafd

Moeder in Verslaafd ziet hoe drugs levens van kinderen verpesten

6 april 2021 21:58

In 'Verslaafd' deze week het verhaal van de 30-jarige Sam die al vijftien jaar zwaar verslaafd is aan speed en medicijnen. Zijn moeder heeft totaal geen grip meer op hem en hoopt met de hulp van Ewout Genemans (36) en zijn team haar zoon weer terug te krijgen. "Er is niets ergers dan je kind zien afglijden. Er zijn tijden geweest dat ik dacht: ik weet niet of hij nog leeft."

"Er was een hele tijd dat ik dacht: het hoeft voor mij niet meer, laat maar zitten"

Niet alleen de zoon van Drees is al jaren verslaafd, ook dochter Chris was dat. Zij is niet lang geleden afgekickt en weet dan ook als geen ander door welke hel Sam momenteel gaat. Ze gunt hem hulp; een interventie met het team van Verslaafd moet dat mogelijk maken. De problemen beginnen als Sam na een verhuizing van Tanzania naar Nederland niet goed kan aarden en op school begint met blowen. "Zeker sinds we in Nederland zijn gaan wonen had ik het idee dat mijn broer veel meer moeite had om contact te maken met mensen en moeite had om vrienden te maken en zich te aarden", weet Chris zich te herinneren.

Als Sam 14 jaar is ontdekt hij andere middelen waaronder speed, waar hij agressief van wordt. Het loopt zelfs een keer zó uit de hand dat hij zijn eigen moeder bedreigt en het hele huis sloopt. "Op een gegeven moment moest ik zelfs mijn tas meenemen naar mijn slaapkamer, met de deur op slot", vertelt Drees. "Er zijn nachten geweest dat ik heel bang ben geweest."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Aflevering Verslaafd toont: alcohol maakt meer kapot dan je lief is

Het is rond die tijd dat ook dochter Chris drugs gaat gebruiken. "Ik voelde mij compleet [door de drugs, red.]", vertelt ze over die periode. Broer en zus gebruiken ook veel samen. "Het klinkt misschien heel fout, maar het was ook een soort leuke periode. We hadden echt iets gemeen met elkaar en deelden een geheim in huis." Wanneer Drees erachter komt dat niet alleen Sam maar ook Chris verslaafd is stort haar hele wereld in. "Er was een hele tijd dat ik dacht: het hoeft voor mij niet meer, laat maar zitten."

Inmiddels is Chris alweer twee jaar nuchter nadat ze zich vrijwillig liet opnemen in een kliniek, maar met Sam gaat het elke dag slechter. Hij heeft geen huis, geen baan en gigantische schulden. Drees is dan ook radeloos en Chris heeft hem zelfs al begraven. Ingrijpen is dan ook hard nodig, al lijkt Sam zelf niet zo onder de indruk van de interventie. Hij gebruikt het moment vooral om zijn woede richting zijn zus uit te spreken. Sam vindt namelijk dat zij hem in de steek heeft gelaten. Hij is zó boos dat hij bijna weg wil lopen. Maar Maarten Dammers weet alsnog tot hem door te dringen en neemt hem mee naar de kliniek.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ray uit Verslaafd verkiest bier boven zijn gezin: 30 blikjes per dag

Na vijf weken is Sam klaar voor de volgende stap en vertrekt naar een safehouse ergens in Nederland, waar hij met lotgenoten kan werken aan zijn terugkeer in de maatschappij. Er is ook weer contact tussen Sam en moeder Drees, die niet langer enkel leeft voor haar kinderen. Toch moet ook Drees van Maarten nog flink aan de bak. "Zolang jij niet gaat staan moet zij [Chris, red.] het voor jou opknappen", spreekt hij haar aan. 

Zeven maanden na de interventie laat ook Sam, die sinds zijn opname het team van Verslaafd op afstand hield, van zich horen. Het gaat goed met hem en hij bevindt zich nog altijd in het safehouse, zo schrijft hij in een berichtje. 'Het is hard werken, maar ik merk nu al grote veranderingen in mijn leven. Ik was hier nooit gekomen zonder jullie en daar ben ik jullie eeuwig dankbaar voor.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ewout Genemans maakt serie over medium Jomanda

Verslaafd is elke dinsdag om 20.30 uur te zien bij RTL 4. Kijk de aflevering met Sam hier terug.