Jeangu Macrooy Beeld © Rinse Fokkema

Nog één maand tot het songfestival: dit moet je weten

18 april 2021 11:54

Het is nog precies 30 dagen tot de aftrap van het Eurovisiesongfestival. Op dinsdag 18 mei is de eerste halve finale te zien, twee dagen later de tweede en zaterdag 22 mei vindt de grote finale plaats. Waar moet je precies op letten dit jaar en bij welk nummer kun je best even een plaspauze nemen? Je leest het hier allemaal.

"Vooral opvallend is dat dwergstaat San Marino uitpakt met een internationale superster"

Het belooft weer een feestje van jewelste te worden, en hoewel het even anders leek, mét publiek. Maar liefst 3.500 mensen mogen de drie liveshows bijwonen, net als de jury-optredens - die voor 50% meetellen - en de iets saaiere 'dress rehearsals'. Hoewel corona nog altijd de hele wereld teistert, doen maar liefst 39 landen mee, twee minder dan in Israël in 2019. De presentatie is nog steeds in handen van Jan, Edsilia en Chantal. En was YouTube-ster Nikkie de Jager vorig jaar vooral verantwoordelijk voor het online gedeelte, dit jaar is ze ook een van de vaste presentatoren.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Organisatie Eurovisiesongfestival dankbaar voor publiek

39 landen dus, verdeeld over twee halve finales. Net als voorgaande jaren staan ook de 'Big Five' dit jaar al automatisch in de finale. Dat zijn Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje. Als grootste financiële bijdragers aan de EBU (European Broadcasting Union) hoeven zij niet te strijden in de halve finales. Ook het gastland, Nederland dit jaar, is zoals altijd automatisch geplaatst voor de finale. 

De eerste halve finale op 18 mei bestaat uit zestien landen waarvan er maar tien door kunnen naar de finale. Hierbij hoort ook Malta, dat momenteel hoge ogen gooit bij de bookmakers. De voorspelling is op het moment van schrijven dat het eiland in de Middellandse Zee het festijn wint. Fun fact: de zangeres van Malta, Destiny, won zes jaar geleden al het Junior Songfestival. Toch staat haar winkans momenteel nog 'maar' op 17%, er kan dus nog van alles gebeuren. Ook Zweden (vijfde bij de bookies), Litouwen (zevende bij de bookies) en Cyprus (twaalfde) zullen strijden in de eerste halve finale. 

Een geschikt moment voor een wc-bezoek? Dat is bijvoorbeeld tijdens het optreden van Noord-Macedonië. Hun winkans is volgens de voorspellingen minder dan 1%. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Davina Michelle en Thekla Reuten in interval-act songfestival

De tweede halve finale zal er voor veel Europeanen meer om spannen. Niet alleen doet er één land meer aan mee, terwijl er maar tien door kunnen, ook zijn er veel landen die onwijs hoog staan bij de wedkantoren. Onder andere San Marino, IJsland, Bulgarije en Zwitserland hebben een grote kans om uiteindelijk in de top 5 te eindigen. 

Vooral opvallend is dat dwergstaat San Marino uitpakt met een internationale superster: niemand minder dan Flo Rida rapt een deel in het lied 'Adrenalina' van zangeres Senhit. Of hij daadwerkelijk naar Rotterdam afreist om met haar op het podium te staan, is nog niet helemaal duidelijk. 

Een prima moment voor een toiletbezoek is tijdens het optreden van Georgië of Albanië: ook zij eindigen volgens de bookmakers niet hoog.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Martien vindt songfestivalnummer niks: 'Wanneer is die broccoli eens gaar?'

En tot slot natuurlijk de 'Big Five' en Nederland. Zoals vrijwel ieder jaar staat Italië wederom in de top 10 bij de bookies. Maar dit jaar is ook Frankrijk een grote kanshebber: zij staan nu maar liefst tweede met een winkans van 13%. Helaas zullen Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en ons eigen kikkerlandje vooralsnog niet hoog eindigen. Maar we kunnen dan wel weer genieten van spectaculaire interval-acts van eigen bodem.

Inmiddels benieuwd geworden naar alle voorbereidingen? In de video hieronder vertelt Aran Bade je alles over het grote spektakel. En benieuwd naar een snelle impressie van alle acts? Die luister je hier

De grote finale van het Eurovisiesongfestival in Rotterdam zie je zaterdag 22 mei om 21.00 uur op NPO1. 

'Dit wordt het meest historische songfestival ooit'

04:57