Nick en Simon Beeld © ANP

Nick & Simon maken duet met Prince of David Bowie mogelijk

1 mei 2021 07:00

Van optreden met Prince, David Bowie of Robert Long kunnen artiesten tegenwoordig alleen nog maar dromen. Een duet met deze, al overleden, wereldsterren is uitgesloten. Maar niet voor de zangers en zangeressen die meedoen aan het nieuwe programma 'Onmogelijke Duetten'.

"Het is heel indrukwekkend om te zien, ongelofelijk goed gedaan"

In de zangshow, die vanaf zondag te zien is op SBS6, krijgen de 36 deelnemers de kans om een duet op te nemen met een artiest met wie ze normaal gesproken nooit zouden kunnen optreden. Omdat die onbereikbaar is, of simpelweg omdat deze al is overleden. "Het is heel indrukwekkend om te zien, ongelofelijk goed gedaan", zegt Simon Keizer, die samen met Nick Schilder het programma presenteert en iedere week zes artiesten in de studio ontvangt, in gesprek met het ANP. "Zij worden echt onderdeel van een optreden van hun idool. Je kunt nauwelijks zien dat het niet echt is. Ik dacht heel vaak: huh, hoe kan dit?"

De deelnemende artiesten, onder wie Trijntje Oosterhuis, Tino Martin, Jim Bakkum, Willeke Alberti, Rolf Sanchez en Ronnie Flex, nemen het duet op voor een green screen. Dankzij de laatste technieken spelen zij uiteindelijk een hoofdrol in een videoclip of delen het podium met hun idool. "Het is echt ongekend goed gedaan", vindt Nick, die het eindresultaat in de studio mocht onthullen. "Echt ongelofelijk wat je voorbij ziet komen. De kwaliteit is zo goed. Jan Dulles die bijvoorbeeld ineens samen met Robert Long zingt. Heel bijzonder."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nick en Simon helpen om grote droom van Kees Tol uit te laten komen

Jeugdherinneringen

Het nummer dat de deelnemers kiezen, heeft altijd een speciaal plekje in hun hart. "Bij elke artiest zat er een heel verhaal achter", herinnert Nick zich nog van de opnames. "Het liedje bracht bepaalde herinneringen bij ze naar boven. Aan hun jeugd, of aan een dierbare die is overleden. Een van hen vertelde bijvoorbeeld dat het het eerste liedje was waarop ze met een haarborstel voor de spiegel stond en zich realiseerde dat ze zangeres wilde worden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nick en Simon slaan een nieuwe weg in met hun nieuwste album

Het programma levert volgens Simon daarom niet alleen bijzondere optredens op, maar ook de mooiste verhalen. "Het laat zien wat muziek met je kan doen. Het is een heel belangrijk onderdeel in het leven." Zelf ervaart de Volendammer dat ook zo. "Liedjes zie ik als foto’s, ze staan voor bepaalde momenten in het leven. Het zijn echt momentopnames."

Als de heren zelf een artiest mochten uitkiezen om een lied mee op te nemen, dan wisten ze het wel. "Frank Sinatra", zegt Nick resoluut. "Ik ben sowieso heel erg fan van de Rat Pack, waar hij onderdeel van uitmaakte. En hij is natuurlijk redelijk onbereikbaar", zegt hij lachend. Ook Simon hoeft niet lang na te denken: hij gaat voor Jason Mraz. "Dat doet me denken aan de tijd dat mijn dochtertje werd geboren. Het nummer 'Have it all' is voor mij de soundtrack geworden van die levensveranderende gebeurtenis. Toen ik dat liedje hoorde moest ik ook echt huilen." Onmogelijk zou een duet niet zijn, "maar wel moeilijk", lacht Simon.