Beeld © RTL

Thomas en Roy winnen LEGO Masters: 'Winst was zo'n verrassing'

9 mei 2021 15:31

In de finale van 'LEGO Masters' hebben we gisteravond dat niet Nederland, niet Vlaanderen, maar Nederland én Vlaanderen met de prijs naar huis ging. Het Nederlands-Vlaamse koppel Thomas (29) en Roy (33) mogen zichzelf namelijk de nieuwe LEGO Masters noemen. RTL Boulevard sprak met de twee mannen.

"We stonden ook van ons eigen werk versteld"

Dat het koppel aardig kan bouwen met LEGO wisten ze wel, maar er vandoor gaan met de winst komt voor Thomas en Roy toch aardig onverwacht. "We gingen eigenlijk voor de middenmoot", vertelt Thomas aan RTL Boulevard. "Dat was voor ons een focus en dan zouden we heel blij zijn." Maar direct in de eerste aflevering won het stel de opdracht en daarmee het gouden steentje. "Toen merkten we meteen al: 'Oh, zo kan het dus ook lopen.'"

Naar mate het programma vorderde, ontpopten Thomas en Roy zich al snel tot favorieten. Week na week, op één keer na, was de Brickmaster zwaar onder de indruk van hun bouwtechnieken en originele verhalen. "We merkten wel dat het goed ging, ja. We stonden ook van ons eigen werk versteld", legt Roy uit. "Maar dat anderen ook hun waardering uitspreken, dat was mooi om te horen." 

 

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Finalisten LEGO Masters hadden competitie onderschat

De opnames van het programma, waarin ze iedere aflevering weer twee bouwwerken moesten maken, hakten er aardig in bij het stel, zowel fysiek als mentaal. "Je staat continu aan", legt Thomas uit. "Je doet alles tegelijk: ontwerpen, bouwen, herontwerpen." Ook fysiek hadden de mannen na een tijdje wel wat pijntjes. "Je voelt het met name in je rug, handen en nek", zegt Roy. Daarnaast werd ook de creativiteit van de kandidaten steeds opnieuw op de proef gesteld. "Je wil toch met nieuwe ideeën komen", aldus Roy. "Hetzelfde maken is geen optie." 

Tijdens de opnames van het programma zaten de kandidaten in een coronaproof bubbel. "We sliepen op een vakantiepark in Hilversum, waar we ook heen gingen als de opnames voorbij waren. Maar de volgende dag moesten we dan altijd wel weer vroeg opstaan", aldus Roy.

Ruben klapt uit de school: komt er derde seizoen Lego Masters?

03:03
Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

LEGO Masters-finalisten blikken terug: 'Verrassing op verrassing'

Met de winst in de finale van LEGO Masters hebben Thomas en Roy niet alleen de prestigieuze titel gewonnen, maar ook een reis naar LEGOLand én 25.000 euro. Maar met dat geldbedrag zijn de mannen eigenlijk niet zo bezig geweest. "De winst was zo'n grote verrassing", zegt Roy daarover. "We zijn vooral blij met de titel. De beker krijgt ook een mooi plekje bij ons thuis."

En wat gaan Thomas en Roy nu doen, nu ze misschien wel het hoogst haalbare hebben bereikt op het gebied van LEGO. Wellicht een LEGOset ontwerpen. "Daar gaan we naar kijken. Online zijn er hele leuke fora voor", legt Roy uit. Maar wat het stel vooral hoopt, is dat ze op scholen of op culturele instellingen kunnen praten over LEGO. "En laten zien wat je er mee kan. Het verhaal vertellen." 

 

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Spanning zorgt voor snauwende LEGO Masters-kandidaten

Uiteraard hebben Thomas en Roy ook tips voor mensen die enthousiast zijn geworden over LEGO, door het programma. Want hoe begin je nou met een bouwwerk? "Alles begint met een idee", vertelt Thomas. "Vraag jezelf af wat je wil bouwen en wat je erin wil zetten. En dan gewoon beginnen bij het begin." Roy daarover: "Het is vooral heel leuk als je de tijd hebt. En je kan iets altijd weer afbreken en opnieuw beginnen. Kijk gewoon waar je het meest tevreden over bent en dan komen er vaak al mooie dingen uit."

 

LEGO Masters-finalisten blikken terug: 'Verrassing op verrassing'

01:05