Twan Huys in College Tour Beeld © ANP

College Tour door maatregelen stuk intiemer dan voorheen

11 mei 2021 17:00

Voor Twan Huys (57) voelt het heerlijk om zijn programma 'College Tour' weer te mogen presenteren. "Het genoegen dat ik altijd heb gevoeld en de lol die ik heb gehad, is weer helemaal terug", vertelt hij aan het 'ANP'. Hij presenteerde het programma elf jaar lang, maar moest er in 2018 afscheid van nemen toen hij overstapte naar RTL. Nu hij weer terug is bij de publieke omroep en aan het roer staat van zijn eigen programma is hij naar eigen zeggen 'een happy man'.

"Het was zo klein en intiem, dat leidde tot prachtige vragen en antwoorden die ik Ilse niet eerder zag geven"

De opnames met zangeres Ilse DeLange voor de eerste aflevering, die dinsdag te zien is bij KRO-NCRV op NPO 2, waren al een groot succes volgens de presentator. Vanwege corona mogen er in plaats van de vijfhonderd à duizend man publiek slechts dertig studenten bij de opnames zijn. "Maar er is een klein wonder gebeurd. Het was zo klein en intiem, dat leidde tot prachtige vragen en antwoorden die ik Ilse niet eerder zag geven", aldus Twan.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Twan Huys keert terug met College Tour

Voor Twan was het essentieel dat de studenten echt aanwezig konden zijn tijdens de opnames van het programma, dat na zo’n twee jaar afwezigheid terugkeert op televisie. "Het contact live in de zaal is anders dan als je inbelt met een verbinding. De sensatie dat je een persoon bijna aan kunt raken, dat maakt een gesprek bijzonder en mooi."

Hetzelfde geldt volgens hem voor de gasten. Dat zou een stuk van de zeggingskracht van het programma afhalen, zegt hij. "Als ik een gast aankondig en die loopt het podium op en kijkt de zaal in naar ogen die vol verwachting zijn. Dat is de power van het programma. Dat red je niet via een zoomverbinding."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Eerste gasten nieuwe reeks College Tour bekend

Dit seizoen komen onder anderen burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en arts Marco Levi aan bod. "De gemene deler van alle gasten bij College Tour is een lange carrière, die omhoog en omlaag is gegaan. Dat is eigenlijk bijna een harde voorwaarde. Het moeten mensen zijn die tot het uiterste gaan."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Twan Huys vindt aandacht voor talkshows op tv absurd

Het programma komt vervolgens tot een succes als het ook nog eens leerzaam is voor de kijkers en de aanwezige studenten. "Ik realiseer me dat het onderwijs-DNA een steeds belangrijkere rol speelt", zegt de presentator, die ook uit een onderwijsfamilie komt. "Soms hoor ik jaren later nog van studenten die bij opnames waren van College Tour dat ze er heel veel uit hebben gehaald", vertelt hij. "Daar doe je ‘t voor."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!