Patty Brard en moeder Gerda Beeld © Instagram @pattybrard

Patty Brard deelt bijzondere herinnering aan overleden moeder Gerda

1 juli 2021 11:23

Eén op de vijf Nederlanders krijgt te maken met dementie, een ingrijpende ziekte die onder meer zorgt voor het verloren gaan van herinneringen. Om hier meer aandacht voor te vragen werd woensdagavond het aangrijpende 'Herinneringen voor het leven, stop dementie' uitgezonden. In de uitzending ging presentatrice Dionne Stax (36) het gesprek aan met patiënten en hun familieleden. Ook Patty Brard (66), die onlangs haar moeder aan de ziekte verloor, deed haar verhaal.

"Mijn moeder is er niet meer, die is overleden aan de gevolgen van dementie, en dat was een zware weg"

In Nederland hebben zo’n 290.000 mensen dementie, en dat aantal neemt alleen maar toe. Als er de aankomende jaren niets gebeurt, is het aantal in 2040 verdubbeld. Ook de moeder van Patty Brad leed aan de ziekte en overleed afgelopen mei op 91-jarige leeftijd aan de gevolgen.

"Als ik aan mijn moeder terugdenk dan denk ik aan die ene keer, toen ik nog heel klein was en ik naast haar zat in de kinderstoel en zij mij stukjes brood voerde - omdat Patty heel erg slecht at als kind. In de laatste dagen dat mijn moeder leefde, voordat ze aan dementie overleed, voerde ik háár en was ik ook zo blij met elk hapje dat ze binnenhield", deelt Patty met de kijkers thuis. "Mijn moeder is er niet meer, die is overleden aan de gevolgen van dementie, en dat was een zware weg."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Patty Brard neemt afscheid van moeder: 'Dag lieve mama'

Ook Jan Dulles doet in de uitzending zijn verhaal over zijn vader, die begin dit jaar overleed na een 'mensonterende tijd in een verzorgingstehuis'. "Mijn vader was altijd een grote, sterke man. Zowel fysiek als mentaal. Maar de ziekte van Alzheimer sloeg genadeloos toe en hij veranderde in hele korte tijd in een hopeloos hoopje mens", vertelt de 3JS-zanger. 

Volgens de Volendammer herkende zijn vader hen binnen de kortste keren niet meer en ging zijn geest snel achteruit: "Zijn geest was al overleden, terwijl zijn lijf nog leefde. Heel pijnlijk allemaal." Jan sprak eerder al over het verdriet in Rooijakkers over de vloer.

Jan Dulles ander mens geworden na overlijden dochter en vader

00:50
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jan Dulles roert kijkers tot tranen toe in Onmogelijke Duetten

De hele uitzending van Herinneringen voor het leven, stop dementie terugkijken kan hier.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!