Sigrid Kaag, de lijsttrekker van D66, bracht vanmiddag haar stem uit in Den Haag. Beeld © ANP

'Onafhankelijkheid Sigrid Kaag-documentaire niet in gevaar geweest'

09 juli 2021 18:58

De journalistieke onafhankelijkheid is tijdens het maken van de documentaire over D66-leider Sigrid Kaag (59) "nooit in gevaar geweest", zo oordeelt NPO-ombudsman Margo Smit. De VPRO-documentaire 'Sigrid Kaag: Van Beiroet tot Binnenhof' kwam eind juni in opspraak omdat D66 zich toch heeft bemoeid met de inhoud, terwijl het kabinet dat eerder ontkende.

De ombudsman heeft in haar rapport alle kritiekpunten getoetst aan de Journalistieke Code van de NPO. Enkele kritiekpunten waren dat de politica inspraak wilde op het uitzendmoment en dat zij of D66 gevraagd heeft om een autogordel in het beeld te 'photoshoppen', toen zij die niet droeg.

Volgens de ombudsman heeft die beïnvloeding de journalistieke grondregels niet geschonden. Ook concludeert de ombudsman dat de minister de insteek van de documentaire niet mede heeft bepaald. Het filmplan is uitgevoerd zoals dat er vanaf het begin al lag.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Wat er volgens VPRO-hoofdredacteur misging in docu Kaag

Volgens de ombudsman hebben de makers wel te lang "het idee laten bestaan dat aan shots of inhoud nog gesleuteld kon worden, waardoor het beeld kon ontstaan dat minister Kaag, ministerie en partij de ruimte hebben gekregen". Wel is er daarom een grotere transparantie over journalistieke afspraken nodig en moet de Journalistieke Code aangescherpt worden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

VPRO stelt onderzoek in na omstreden documentaire Sigrid Kaag

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemde de documentaire eerder journalistiek gezien geen slimme zet. Vooral de periode waarin die gemaakt is, de verkiezingstijd, kan ervoor zorgen dat de "strikte onafhankelijkheid in twijfel wordt getrokken", liet Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, weten aan het ANP.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!