Natasja Froger in Five Days Inside Beeld © Five Days Inside

Aangrijpende aflevering Five Days Inside: 'Wat een nachtmerrie'

01 september 2021 22:29

Natasja Froger (56) beleeft in 'Five Days Inside' een intense week in de Veilige Veste van Fier, een instelling voor meisjes en jongens die te maken hebben gehad met zwaar seksueel geweld. Daar hoort de presentatrice dingen die ze niet voor mogelijkheid had gehouden.

"Voor mij is het een verhaal, voor hen is het hun leven"

In de instelling krijgen kinderen vanaf elf jaar zo lang als nodig intensive hulp om, als het weer kan, sterker terug te keren in de maatschappij.  Dat er vooral jonge slachtoffers lopen, daar krijgt Natasja de rillingen van. "Als je seks hebt, dan hoor je dat gewoon heel prettig te vinden en daar heel erg mee in te stemmen", vertelt ze vlak voor haar bezoek terwijl ze een beetje boos begint te worden. "Hoe kan je… bah!"

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Beau: RTL heeft geen interesse meer in programma's zoals Five Days Inside

Meteen bij binnenkomst heeft de presentatrice al een brok in haar keel. Hoewel er alles aan wordt gedaan om een zo huiselijk mogelijke sfeer te creëren, blijft het natuurlijk verschrikkelijk waarom de Veilige Veste nodig is. Natasja’s eerste contact is met een meisje van 15, die verleid werd door een loverboy en vervolgens werd verkracht. Veel meiden leven dan ook in angst en gebruiken in gesprek met Natasja een andere naam, en zijn onherkenbaar in beeld. "Voor mij is het een verhaal, voor hen is het hun leven", concludeert Natasja na haar eerste dag.

De volgende ochtend doet de 19-jarige Naomi haar verhaal, die door haar stalkende ex werd gedwongen seks te hebben met vreemden en haar wilde doorverkopen naar België. Natasja kan er met haar verstand niet bij en luistert vol ongeloof. "Mijn hoofd zit nu al vol. Wat hebben deze mensen al veel moeten doorstaan in hun jonge leven. Ik vind het zó gemeen", lucht ze na het heftige gesprek haar hart tegen de directeur van Fier, Linda.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dit zijn de (nieuwe) presentatoren van Five Days Inside

Natasja is tijdens haar verblijf ook aanwezig bij een indrukwekkende therapiesessie van Soleil, die momenteel in een traject zit van intensieve traumabehandeling. Dit houdt in dat ze drie keer per week, drie keer per dag therapie volgt. In de sessie waar Natasja aanwezig is wordt haar gevraagd haar trauma te herbeleven en in detail te vertellen. De presentatrice kookt van woede als ze hoort wat Soleil is aangedaan. "Ik ben zó boos", stormt ze even later de kamer uit. "Zo boos en verdrietig en alles… Hoe kunnen mensen iemand dit aandoen? Hoe dan?"

Na de heftige sessie moet Soleil meteen door naar EMDR, waar haar werkgeheugen wordt belast tijdens het inbeelden van het meest nare plaatje van haar trauma. Ondertussen wordt ze gebombardeerd met opdrachten. Zo moet Soleil bijvoorbeeld woorden spellen terwijl ze haar trauma herbeleeft en kreunende mannen hoort. Natasja walgt van het idee dat iemand dit het meisje allemaal heeft aangedaan. "Sorry hoor, echt niet alle mannen zijn zo, maar hoe kan je daar staan? En hoe kan je daar opgewonden van raken? Als je daar en meisje totaal… een kind. Want dat was ze, een kind (…) Ik ben er gewoon helemaal misselijk van. Wat een nachtmerrie voor haar."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Caroline Tensen te zien in heftigste Five Days Inside tot nu toe

De eerste indrukwekkende aflevering van Five Days Inside kijk je hier terug, of kijk alvast vooruit bij Videoland.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!