Talentenjachten voortaan verboden op Chinese televisie

02 september 2021 09:39

China heeft televisiezenders opdracht gegeven te stoppen met het uitzenden van talentenjachten. Programma's waarin kijkers mogen stemmen op de soms honderden deelnemers zijn razend populair in het communistische land, maar de autoriteiten zijn minder enthousiast over de shows.

De toezichthouder op televisie en radio (NRTA) gaf zenders opdracht te stoppen met het uitzenden van entertainmentprogramma's die in de ogen van de overheid geen meerwaarde hebben. Ook moeten mannen op televisie weer mannelijker worden afgebeeld.

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Wat voor snode plannetjes heeft Tim Hofman met The Voice?

De toezichthouder moedigt zenders in een pakket nieuwe richtlijnen aan vooral traditionele Chinese cultuur en het socialisme te promoten. 'Vulgaire influencers' en artiesten zonder moreel besef moeten juist van het scherm worden geweerd.

Realityprogramma's zijn de Chinese autoriteiten al langer een doorn in het oog. Die shows geven kijkers soms de mogelijkheid om via de aankoop van gesponsorde producten te kunnen stemmen op deelnemers. Dat leidt volgens critici tot verspilling.

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Rob enthousiast over NPO-programmering: '95 programma's'

De autoriteiten lieten in mei nog een populaire talentenjacht stopzetten. Fans kochten en dumpten enorme hoeveelheden zuivelproducten om hun favoriete deelnemers te kunnen steunen. Streamingdienst iQiyi liet onlangs al weten alle talentenjachten te schrappen die nog in ontwikkeling zijn.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!