Five Days Inside Beeld © Five Days Inside

Geraldine Kemper geraakt door de verhalen in Five Days Inside

08 september 2021 21:32

Geraldine Kemper (31) verblijft in de tweede aflevering van 'Five Days Inside' in expertisecentrum Kempenhaeghe, waar ze een kijkje krijgt in het leven van mensen met zware epilepsie. Jong en oud komen naar het centrum voor onderzoek. Voor een aantal van hen is het juist de bedoeling dat ze zoveel mogelijk epileptische aanvallen krijgen en Geraldine ziet dat met lede ogen aan.

"Aan de buitenkant zie je natuurlijk niets, dus het is heel fijn als je de echte verhalen aan de wereld kunt laten zien"

Dat er vooral veel jonge kinderen in behandeling zijn, valt Geraldine behoorlijk zwaar. Zo ontmoet ze de 4-jarige Jelle, die ook kampt met epilepsie. En hij is niet alleen: in Nederland zijn er zo’n 120.000 mensen met epilepsie, jong en oud. Er zijn patiënten die hun epilepsie maar niet onder controle krijgen en ieder moment van de dag een aanval kunnen krijgen. Een simpele boodschap doen of een stukje fietsen is daardoor al een hele uitdaging. Laat staan normaal opgroeien. Een goede diagnose is dan ook noodzakelijk, en daar helpt de Kempenhaeghe bij.

Daar ontmoet Geraldine de 24-jarige Koen, die al vanaf kinds af aan epilepsie heeft en hoopt op een operatie. Noah, ook 24, heeft pas drie jaar epilepsie en moet nog leren dealen met de ziekte. Net als Koen hoopt ze op een operatie, maar om meer inzicht te krijgen moeten ze eerst een aantal aanvallen krijgen terwijl ze in het centrum zijn.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Aangrijpende aflevering Five Days Inside: 'Wat een nachtmerrie'

Om deze op te wekken krijgen ze verschillende therapieën en moeten ze tot diep in de nacht opblijven. Als later iemand een aanval krijgt, is Geraldine diep onder de indruk. "Ik vond het best wel heftig", vertelt ze. "Maar eigenlijk is het heel goed, want je wil een aanval krijgen in dit centrum zodat ze het kunnen monitoren, kunnen checken en onderzoeken. Maar ik vond het toch wel even pittig."

Tijdens een bezoek van haar moeder gebeurt eindelijk voor Noah waar ze al die tijd op heeft gewacht: ze krijgt een aanval. "Ik voel me eigenlijk nu wel prima", vertelt ze als ze weer volledig bij bewustzijn is aan Geraldine. Maar Noah is er nog niet, er zijn namelijk minimaal drie aanvallen nodig. Lang hoeft ze daar niet op te wachten, diezelfde avond nog krijgt ze nóg twee aanvallen. "Aan de buitenkant zie je natuurlijk niets, dus het is heel fijn als je de echte verhalen aan de wereld kunt laten zien", doet ze haar verhaal.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Geraldine Kemper maakt poedeltjenaakt een frisse duik

Maar waar Noah blij en opgelucht is, ziet Koen het even niet meer zitten. Hij vindt het moeilijk dat hij maar geen aanval krijgt, terwijl hij vlak voor zijn vertrek er nog eentje had. Koen heeft hierna namelijk nog maar één kans dat ze hem kunnen opereren. "Het is nu of nooit."

Five Days Inside is elke woensdag om 20.30 uur te zien bij RTL 5 of kijk de aflevering terug bij Videoland.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!