Beeld © Videoland

Rick Brandsteder slikt tranen weg in aangrijpende aflevering Five Days Inside

15 september 2021 21:28

Voor 'Five Days Inside' mag Rick Brandsteder (37) achter deuren kijken die voor de meeste mensen gesloten blijven. In de dak- en thuislozenopvang Havenzicht in Rotterdam verblijft de presentator vijf dagen om te kijken hoe de mensen daar leven. Rick denkt dat de opvang een veilige haven is voor mensen wiens leven vernietigd is, maar al snel komt hij erachter dat het een ruwe, ruige plek is.

"Toen stond ik donderdagnacht op straat en heb ik de politie gewaarschuwd, want ik ben niet helemaal gezond"

Havenzicht heeft niet alleen een nachtopvang, maar ook een verpleeg- en inwoonafdeling. De passanten van de nachtopvang verblijven hier meestal tijdelijk. Patiënten en bewoners van de andere afdelingen mogen langer in Havenzicht blijven. In totaal noemen ongeveer 70 mensen de opvang hun thuis, onder begeleiding van lieve medewerkers, waaronder verpleegkundigen en mentoren.

Dak- en thuislozen die niet in aanmerking komen voor reguliere zorg kunnen hier ook terecht. "Dit zijn de mensen die in de vergetelheid zijn geraakt", vertelt verpleegkundige Renate. "Die niet belangrijk zijn. Die een bepaald soort stigma hebben. Voor mij zijn het mensen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Geraldine Kemper geraakt door de verhalen in Five Days Inside

Na dag één is Rick al bekaf door de vele indrukken. "Het is een ruige en rauwe wereld die veel indruk op mij heeft gemaakt", vertelt hij. Op dag twee is Rick opnieuw onder de indruk als hij kennismaakt met Martin, die pas sinds een paar dagen in de opvang woont.

Eerder woonde Martin al anderhalf jaar in Havenzicht. Hij vond een vrouw en een woning, voordat hij pardoes door haar aan de kant werd gezet. "Toen stond ik donderdagnacht op straat en heb ik de politie gewaarschuwd, want ik ben niet helemaal gezond."

Hij vroeg hen om hulp. "Van mij hoeft het niet meer. Ik rijd liever m'n scootmobiel dadelijk zo tegen een auto aan, dat ze me doodrijden. Zover ben ik. Ik kan er niet meer tegen." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Aangrijpende aflevering Five Days Inside: 'Wat een nachtmerrie'

Rick krijgt een brok in zijn keel als hij Martins levensverhaal hoort en slikt zijn tranen weg. "Ik ben 80, dus ik heb het wel gehad", vertelt Martin verder. "Ik ben als wees grootgebracht. Heb bij pleegouders gezeten, ben mishandeld. Zowel geestelijk als lichamelijk. Nu maak ik op m'n oude dag weer dit mee."

Het overvalt Rick, die niet vaak met zijn mond vol tanden staat. "Ik wens u veel sterkte. Houdt u taai", zegt hij tegen Martin. "Wat een leven heeft die man gehad en dan gewoon niet meer willen ook."

Five Days Inside is iedere woensdag om 20.30 uur te zien op RTL 5. 

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!