Natasja Froger in Five Days Inside Beeld © Five Days Inside

Natasja heeft bijzondere gesprekken over de dood in Five Days Inside

29 september 2021 22:03

Natasja Froger (56) gaat in de vijfde aflevering van 'Five Days Inside' inside bij Villa Expertcare, een huis voor chronisch en ernstig zieke kinderen. De kinderen, die soms 24 uur per dag intensieve zorg nodig hebben, komen logeren of wonen er permanent. Natasja praat met medewerkers, ouders én de kinderen. In dit huis wordt ook terminale zorg geboden voor kindjes en dat maakt veel indruk op de presentatrice.

"Wat heb ik ongelofelijk veel respect voor iedereen in de zorg"

De jongens en meisjes die er verblijven hebben zorg nodig in de breedste zin van het woord. Natasja heeft dan ook al de hele week een knoop in haar maag. "Ik weet niet wat ik ga aantreffen", stelt ze voorafgaand aan haar bezoek. "Ik ga het maar gewoon over me heen laten komen."

Sommigen kindjes wonen er voor langere tijd, anderen komen alleen even logeren. En dat geeft ouders de mogelijkheid even op adem te komen, zoals de vader en moeder van Anna - die een weekje komt logeren tijdens de vakantie. "Je kunt eigenlijk nooit even een was ophangen, of douchen. Dat kan eigenlijk niet als je alleen bent met haar", vertellen ze. "Je moet continu alles afstemmen en kunt niet even spontaan denken: ik ga even een ommetje maken, dat kan niet."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Geraldine diep onder de indruk van saamhorigheid in Five Days Inside

Na slechts één rondje op de afdeling gelopen te hebben is het Natasja duidelijk dat goede verpleging van levensbelang is. "Wat heb ik ongelofelijk veel respect voor iedereen in de zorg", verklaart ze na haar eerste dag. "Dat had ik al, maar na vandaag nog veel meer."

De volgende dag ontmoet Natasja de 7-jarige Joep, die een speciale vorm van epilepsie heeft en bij zijn ouders op de kamer slaapt. "Als we dat niet doen, zie je gewoon die angst in zijn ogen", vertelt zijn moeder. Het gezin heeft geen opa’s of oma’s om op terug te vallen, dus dat Joep kan komen logeren is voor hen een zegen - al hebben ze wel lang getwijfeld: "Het voelt net alsof je van hem af wil. Dat is natuurlijk niet zo, maar het voelt gewoon een beetje slecht."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Rick Brandsteder slikt tranen weg in aangrijpende aflevering Five Days Inside

Ook Bart, die te vroeg is geboren en longschade op heeft gelopen, komt logeren. Daarnaast heeft hij een verslapping in zijn luchtpijp, waardoor soms zijn ademhaling volledig wegvalt en hierdoor nooit alleen gelaten kan worden. "Hij kan zo zitten en drie seconden later stopt alles, dus je moet 24 uur per dag continu je ogen erop houden. Dat is best een uitdaging", aldus zijn moeder. Zelfs op school heeft hij speciale aandacht nodig. "Dan zit ik daar beneden, als er dan iets is kan de juf mij halen. Het is allemaal wel prima te doen, maar af en toe heb je even tijd voor jezelf nodig."

Wat Natasja het meest aangrijpt tijdens haar bezoek is dat de kinderen zo makkelijk over de dood praten. "Ik ben moeder en inmiddels ook oma, maar het enige onderwerp dat ik nog nooit heb besproken is de dood", vertelt ze aan de pedagogisch medewerker van de instelling. Zelf heeft de medewerker helaas al meerdere keren kindjes zien overlijden Natasja gaat verder: "Dat lijkt me zo heftig, en aan de andere kant zo gaaf. Dat je gewoon, als het toch moet, dat het zo fijn en zo menswaardig kan, want dat is hoe het gedaan wordt."

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Natasja Froger 'zo boos' door gebeurtenissen in Five Days Inside

Five Days Inside is elke woensdag om 20.30 uur te zien bij RTL 5 of kijk de aflevering terug bij Videoland.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!