Beeld © RTL / ANP

William Rutten over Het Perfecte Plaatje: 'Kijkers onderschatten het'

10 oktober 2021 13:31

Frits Sissing (58) die een naaktmodel fotografeert, Bridget Maasland (46) die in duikpak een onderwaterfoto maakt en Georgina Verbaan (41) die helemaal opgaat in een fotoshoot met dieren. Wellicht zien we het binnenkort allemaal op televisie, want 'Het Perfecte Plaatje' is vanaf woensdag 13 oktober weer te zien op RTL 4. Gerenommeerd fotograaf William Rutten (51) is jurylid van het eerste uur. RTL Boulevard sprak met hem. "We hadden nooit verwacht dat het programma zes seizoenen later nog zou bestaan."

"We zijn geen Expeditie Robinson vol C-sterren"

Toch is dat zo; ieder seizoen schakelt een trouw miljoenenpubliek in voor het programma. Volgens William schuilt het succes in het feit dat 'iedereen' tegenwoordig fotograaf is. "Door de mobiele telefoon hebben we allemaal 24/7 een camera op zak. Veel mensen zijn met fotografie bezig, dus is het automatisch een stuk leuker om naar te kijken."

Programma's met bekende Nederlanders zijn er veel, en dat zorgt ook weleens voor kritiek: vooral omdat vaak dezelfde gezichten te zien zijn. Bij Het Perfecte Plaatje is dat niet zo. Daar wordt met de casting rekening mee gehouden, zegt William. "De groep moet divers zijn: types die je niet zo snel bij elkaar verwacht. We zijn geen Expeditie Robinson vol C-sterren."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Aftellen maar: Het Perfecte Plaatje gaat bijna weer van start

Daarnaast moeten de kandidaten fanatiek zijn. "Je moet tot het uiterste willen gaan. Wie dat niet doet, ligt er in de eerste of tweede aflevering al uit." Mensen die ver komen, hebben volgens de zeer ervaren fotograaf thuis meters gemaakt. "Die volgen cursussen en kijken YouTube-filmpjes over fotografie. Dat verschil zie je gewoon."

Wat veel kijkers volgens William onderschatten is de tijd die er in het programma zit. "We zijn verspreid over negen maanden aan het draaien, dus tussendoor hebben de fotografen tijd om de skills in hun eigen tijd te verbeteren." De eerste aflevering komt bijna op televisie, maar de ontknoping is op het moment van schrijven nog niet gefilmd. "We zijn nu nog met vier kandidaten over." Wie dat zijn, kan William uiteraard niet verklappen.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Dit zijn de kandidaten van het zesde seizoen Het Perfecte Plaatje

Het vijfde seizoen was volledig coronaproof en ook seizoen 6 is op die manier opgenomen. "In een grotere studio en de kandidaten houden nog steeds netjes afstand van elkaar, ook op de draaidagen die we nog moeten, ondanks de versoepelingen." Het jurylid hoopt wél dat de finale-opdracht weer in het buitenland gedraaid kan worden. "Dat hangt van de ontwikkelingen af, we kunnen nog niet overal zomaar heen."

Wat dit seizoen óók hetzelfde is, is de mate waarin de kandidaten William weten te verrassen. "Het is iedere keer weer ongelofelijk wat er soms uitkomt." Volgens William is dat nog knapper dan je zou denken, omdat kijkers vaak niet meekrijgen wat voor druk er op de schouders van de kandidaten rust. "Ze moeten die opdrachten onder hoge tijdsdruk uitvoeren en staan er standaard twee cameraploegen om hen heen. Allemaal facetten die het extra lastig maken."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Dit is de winnaar van Het Perfecte Plaatje 2020

Gezien het succes van de afgelopen seizoenen, is het aannemelijk dat een zevende seizoen al in de pijpleiding zit. Aan kandidaten geen gebrek in ieder geval, vertelt William. "Iedereen wil meedoen, maar het probleem is vaak dat we tien agenda's van al die kandidaten naast elkaar moeten leggen." Wie zou William zelf graag zien? "Thomas Acda staat hoog op mijn lijst van gewenste kandidaten. Volgens mij is het volledig uit zijn comfort zone. Frans Bauer zou ik ook heel leuk vinden."

Het Perfecte Plaatje zie je vanaf 13 oktober iedere woensdag om 20.30 uur op RTL 4.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!