Archieffoto

Ophef over Belgisch tv-programma dat mensen met kinderwens koppelt

08 oktober 2021 11:28

Geen boer die een vrouw zoekt, of een single die trouwt met een wildvreemde. In het nieuwe Belgische tv-programma Ik wil een kind gaan wensouders op zoek naar andere singles of koppels die een kind willen. De aankondiging van het programma doet veel stof opwaaien bij onze zuiderburen.

In het programma Ik wil een kind volgt presentatrice Dina Tersago wensouders die bewust kiezen voor co-ouderschap. Hierbij spreken twee of meer mensen af om samen een kind op de wereld te zetten en op te voeden, zonder dat de ouders een romantische relatie hebben.

Oproep op tv

De Belgische tv-zender VTM deelde gisteren de aankondiging van het nieuwe programma Ik wil een kind. Op 18 oktober wordt een oproepaflevering uitgezonden. Afhankelijk van hoeveel wensouders zich daarna aanmelden, wordt het programma wel of niet gemaakt. 

Bekijk hieronder de aankondiging van het programma:

Het concept doet veel stof opwaaien. "Ik maak mij zorgen over de positie van het toekomstige kind in kwestie", reageert de Belgische Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens in De Morgen. "Er bestaan programma's over het kopen van een huis of blind trouwen, maar als een kind er eenmaal is, kan dat niet omgekeerd of weer verkocht worden natuurlijk."

'Belang kind komt eerst'

Benjamin Dalle, de Vlaamse minister van Jeugd en Media, legt ook de link met programma's als Blind Gekocht (de Belgische Kopen zonder Kijken) en Married at First Sight. "Een kind krijgen, is nog iets anders dan een huis kopen of een partner vinden", schrijft hij. "Het belang van het kind komt altijd eerst."

Ook op Twitter stromen de reacties op de aankondiging binnen:

In een reactie aan Het Laatste Nieuws laat de zender weten dat Ik wil een kind zeker geen spel- of datingprogramma is. De woordvoerder van VTM zegt dat het doel van het programma is om het taboe rond bewust co-ouderschap te doorbreken. "Dat is nodig. De gezinsvorm bestaat, maar wie ervoor kiest, kan weinig informatie, begeleiding en ondersteuning vinden."

'Wensouders op zichzelf aangewezen'

"Er is geen wettelijk kader voor deze gezinsvorm", zegt ze. "De wensouders zijn op zichzelf aangewezen. Dat wil VTM met dit programma onder de aandacht brengen. In dit programma krijgen wensouders de nodige begeleiding van psychologen, ervaringsdeskundigen, juristen en artsen om erover te waken dat het welzijn van het kind gegarandeerd is."

Ann Buysse is gezinspsychologe aan de Universiteit Gent en werkt als één van de expert mee aan het programma. "Je kan je afvragen of het ethisch is om dit te doen", zegt psychologe Buysse over het programma tegen Vlaamse omroep VRT. "Maar je kan ook zeggen: is het ethisch om er niet aan mee te werken, want het bestaat al, maar het juridisch stelsel en de psychologisch begeleiding zijn daar niet op gericht." Buysse wil als expert zorgen dat de deelnemers zo goed mogelijk worden begeleid. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Eerste baby geboren via draagmoeder met eiceldonatie voor homostel in Nederland

Buysse zegt dat ze het belangrijk vindt om bewust co-ouderschap uit de taboesfeer te halen. "Veel mensen die een kinderwens hebben, zoeken manieren om die wens in vervulling te laten gaan. Sommigen adopteren, sommigen nemen een pleegkind en sommigen krijgen een kind met iemand waarmee ze geen relatie hebben."

De woordvoerder van VTM verduidelijkt dat de focus van het programma ligt op het traject van wensouders om hun kinderwens in vervulling te laten gaan, dus niet zozeer op een zwangerschap. "De wensouders onderzoeken samen met experten of bewust co-ouderschap voor hen een geschikte optie is en of het welzijn van het toekomstige kind daarbij gegarandeerd is. Het verloop van het traject hebben we uiteraard niet zelf in de hand."

'Met open blik kijken'

Ook presentatrice Dina Tersago reageert op de ophef. "Verandering heeft voeten in de aarde, dus daar mag wat tijd over gaan. Mensen mogen kritische vragen stellen", zegt ze in Het Laatste Nieuws. "Ik begrijp dat er tijd nodig is om aan het idee te wennen, maar ik hoop dat mensen met een open blik naar het programma gaan kijken."

Bekijk ook: Samen een zoon, maar niet dezelfde rechten: 'Het is ook mijn kind'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!