De Netflix-serie Squid Game. Beeld © YOUNGKYU PARK

Netflix gaf te lage leeftijdskwalificatie aan Squid Game

12 oktober 2021 18:23

De hitserie 'Squid Game' van Netflix kreeg in eerste instantie een te lage leeftijdskwalificatie. 'NRC' onthult dinsdag dat de serie op 17 september op Netflix verscheen als geschikt voor 12 jaar en ouder, maar dat dat later is gecorrigeerd naar 16 jaar en ouder. Kijkwijzer heeft dit tegenover de krant bevestigd.

Nederlandse Netflix-gebruikers zagen bij de lancering van de gewelddadige serie, waarin volwassenen kinderspellen spelen en de verliezers worden vermoord, dat het de leeftijdsclassificatie ‘12 jaar en ouder’ had gekregen. "Terwijl ’16 jaar en ouder’ hier duidelijk de juiste codering is", bevestigt Tiffany van Stormbroek, directeur van het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM), aan NRC. Kijkwijzer is onderdeel van NICAM en een hulpmiddel om snel te zien of een film of serie bijvoorbeeld heel eng is, of seksuele content of scheldwoorden bevat en daarmee schadelijk is voor kinderen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Netflix-hit Squid Game gezien? Dan wil je deze films en series ook bingen

In een reactie laat Netflix weten dat het de classificatie van Kijkwijzer heeft gevolgd en die later te hebben aangepast. Tiffany van Stormbroek van NICAM zegt dat aanbieders zoals Netflix zelf verantwoordelijk zijn voor de juiste codering. Hoe lang Squid Game onder de verkeerde leeftijdskwalificatie online stond, daarover wil zowel NICAM als Netflix geen mededelingen doen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Man krijgt 4000 telefoontjes per dag door Netflix-hit Squid Game

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!