Ewout Genemans Beeld © RTL

Ewout geschokt door heftige verhalen in gevangenis op Bonaire

18 oktober 2021 22:08

Presentator Ewout Genemans (36) was maandagavond te zien in het RTL 5 programma 'Ewout: Leven In De Gevangenis Op Bonaire'. Daarin was te zien hoe hij een bijzonder kijkje kreeg in een justitiële inrichting op het tropische eiland. De presentator spreekt onder anderen met een moordenaar, een gevangenisbewaarder en een vader en zoon die in dezelfde cel zitten.

"Als je iemand hebt verwond, maar niet gedood, dan zijn de tranen niet ingekleurd"

"Het is een heel klein eiland en dat betekent dat alle soorten criminelen bij elkaar zitten. Van moordenaars tot mensen die een winkeldiefstal hebben gepleegd, en iedereen kent elkaar. Als je iets ergs hebt gedaan, dan weet iedereen dat meteen", vertelt Ewout in het begin van de aflevering. Om een goed beeld te krijgen van de inrichting, laat hij zichzelf er drie dagen 'opsluiten'. 

Op een gegeven moment praat Ewout met een gedetineerde die vastzit voor bedreiging en wapenmishandeling. Hij heeft twee traantjes laten tatoeëren op zijn gezicht, waar Ewout naar vraagt: "Als je iemand hebt verwond, maar niet gedood, dan zijn de tranen zo (niet ingekleurd, red.)."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kijkers perplex na eerste aflevering Ewout: 'Zou verboden moeten worden'

Op de vraag of hij verwacht dat hij ze ooit nog laat inkleuren, vertelt de gevangene: "Jawel. (...) Je bent jong en je doet gekke dingen." Vervolgens loopt een bewaarder langs en pakt een mes en vork uit de broekzak van de gevangene waar Ewout mee praat. Hij laat weten die wapens nodig te hebben om zichzelf te beschermen. 

En dat is niet het enige heftige verhaal wat hij binnen de muren van de bajes aanhoort. Zo vertelt een andere jongeman dat hij tijdens een roofoverval zijn neef wilde beschermen: "Toen de politieagent zag dat m'n neef vluchtte, pakte hij z'n pistool. Ik zag dat hij m'n neef ging doodschieten. Ik was heel bang en ik schoot." Daarvoor werd de gedetineerde uiteindelijk veroordeeld tot 17 jaar cel. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ewout Genemans over hevige confrontatie: 'Vrouw rende op me af'

Vervolgens merkt Ewout al snel dat het gesprek emotioneel wordt, aangezien de gevangene begint te huilen. "Het is goed dat je die gevoelens hebt, want ik heb veel mensen gesproken die vreselijke dingen doen, maar die gevoelens nooit zullen hebben." 

Uiteindelijk sluit de presentator het programma nog enigszins hoopvol af: "Ondanks dat er op het eiland een verharding van de cultuur is, is er ook hoop. Het moderne beleid dat gericht is op reintegratie zorgt voor tweede kansen. De tijd van opsluiting in containers is voorbij, er wordt gekeken naar morgen." 

Ewout: Leven In De Gevangenis Op Bonaire zie je volgende week maandag weer om 20.30 uur op RTL 5 en is terug te zien bij Videoland. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dit nieuwe programma gaat Ewout Genemans presenteren

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!