Ewout Genemans in Bureau Hofstad Beeld © Bureau Hofstad

Diep respect voor agenten na coronademonstratie in Bureau Hofstad

20 oktober 2021 11:26

Na de succesvolle seizoenen in Amsterdam en Eindhoven is Ewout Genemans (36) beland in Den Haag voor 'Bureau Hofstad'. Den Haag is met ruim 547.000 inwoners één van de grootste steden van ons land en is niet alleen de plek van de Tweede Kamer en het torentje van Rutte, maar ook van vechtpartijen en demonstraties.

"Als je hier staat en dat geweld richt zich op jou, dan voel dat superbedreigend"

In Den Haag hangen, zeker in de binnenstad, overal camera’s die worden bediend door mensen van Stadscameratoezicht. Deze paar extra ogen zijn niet alleen handig, maar inmiddels ook van onschatbare waarde gebleken bij politiewerk. Ook tijdens een demonstratie omtrent de coronamaatregelen komen ze goed van pas. In eerste instantie lijkt het alsof er op de beelden een gewone groep winkelende mensen te zien is, maar al snel blijkt het te gaan om een flashmob. Tijdens de opnames van Bureau Hofstad trekt een groep mensen ineens een rode kaart om aan te geven dat ze het niet eens zijn met de coronaregels.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Eerste aflevering Bureau Hofstad meteen al heftig

Niet lang daarna wordt er ook een rookpot aangestoken, die zo heftig is dat zelfs de eigen mensen een beter heenkomen zoeken en richting het Binnenhof trekken - waar een demonstratieverbod geldt. Als daar iemand wordt aangehouden slaat de vlam in de pan en worden de demonstranten naar buiten gedreven en moeten de agenten snel handelen. Volgens één van hen zijn demonstraties 'typisch Den Haag'. "Wij hebben gemiddeld zeven demonstraties per dag", klinkt het. 

Terwijl Ewout weer in de politiewagen stapt, blijken de overgebleven demonstranten nog steeds uit op confrontatie. Zij filmen de agenten ter plaatse, om deze vervolgens via social media te delen en op te roepen persoonsgegevens te delen. En ook bij het Binnenhof loopt het inmiddels uit de hand en gaan demonstranten onderling met elkaar op de vuist. Ook blijven ze maar zeuren, etteren en de confrontatie zoeken met de agenten. Het lijkt wel alsof er onderhuids een enorme woede heerst, die zich nu richt op de politieagenten. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ewout geschokt door heftige verhalen in gevangenis op Bonaire

Als één vrouw probeert door het cordon te breken, is het lont helemaal in het kruit gestoken en worden de demonstranten steeds onrustiger. Als er in het gedrang ook nog een dame op de grond valt, is de chaos compleet. "Het ziet er meteen zo heftig uit, dat die wapenstok wordt getrokken en dat ze mensen wegslaan. Maar ik kan je echt vertellen: als je hier staat en dat geweld richt zich op jou, dan voel dat superbedreigend", vertelt Ewout.

Bureau Hofstad is iedere dinsdag om 20.30 uur te zien bij RTL 4. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!