Sander Lantinga en Art Rooijakkers in Rooijakkers over de Vloer Beeld © Rooijakkers over de Vloer

Sander Lantinga droeg voor burn-out jaren een masker: 'Niet vol te houden'

21 oktober 2021 22:16

Aan radio-dj Sander Lantinga (45) kleeft misschien het imago van eeuwige student en eindeloze grappenmaker, maar deze week in 'Rooijakkers Over De Vloer' ontdekt Art Rooijakkers (45) een heel andere kant van hem.

"Het kost klauwen met energie en je verliest jezelf daarin ook"

In 2005 maakt Sander voor het eerst kennis met zijn radio-echtgenoot Coen Swijnenberg. Een jaar later hebben de twee een eigen middagshow bij 3FM en inmiddels zitten de heren gebakken bij Radio 538, waar de rolverdeling nog altijd hetzelfde is: Coen gooit het onderwerp op, Sander kopt de grap in. Dat hij inmiddels als een grapjas bekend staat, is volgens Sander jaren een 'ideaal masker' geweest.

"Het was een manier om in het leven te staan en door het leven te komen", vertelt hij eerlijk. Het masker waar Sander over vertelt zette hij op toen zijn moeder op jonge leeftijd overleed. Het leven vooral luchtig houden was zijn manier om te dealen met dit grote verdriet. "Dat is nu wel echt anders, want ik heb ook een burn-out gehad", gaat Sander verder. "Je houdt het niet vol. Het kost klauwen met energie en je verliest jezelf daarin ook. Op dat moment vond ik het vrij goed werken en was het ook wel makkelijk."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tony Junior onthult aantal bedpartners in Rooijakkers over de Vloer

Toen zijn zoon Klaas werd geboren merkte Sander dat hij steeds verdrietiger werd, terwijl hij juist gelukkiger zou moeten zijn. Hij vertelt: "Ik weet nog dat we in het Mirandabad [een zwembad in Amsterdam, red.] lagen en we gilden het uit van plezier, maar eigenlijk werd ik steeds verdrietiger. Dat rouwen, dat heb ik gewoon en jaartje of 20 kunnen uitstellen. Dus ja, toen kwam de uitgestelde rouw zoals dat heet."

In die periode had hij ook ontzettend veel last van paniek- en angstaanvallen: "Je komt op een gegeven moment echt in de knoop met jezelf, omdat je bang bent dat er weer zo’n paniekaanval komt. En daar krijg je dan weer paniek van." Nu durft Sander veel beter over zijn emoties te praten, en gaat dat hem ook makkelijker af. "Nu vind ik het gewoon fijn en lucht het dikwijls ook op", aldus de radiomaker.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Willeke Alberti 'verdrietig' door aangifte tegen Johnny

Rooijakkers Over De Vloer is elke donderdag om 21.30 uur te zien bij RTL 4 of kijk alvast vooruit bij Videoland.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!