Beeld © RTL

Agenten vertellen 14-jarige jongen het onmogelijke in Bureau Hofstad

17 november 2021 11:57

In 'Bureau Hofstad' volgt Ewout Genemans (36) de politieagenten in Den Haag tijdens spannende achtervolgingen en klopjachten, maar óók bij de emotionele momenten. In de aflevering van dinsdag hadden twee agenten de zware taak om een 14-jarige jongen te vertellen dat zijn grootvader is overleden.

"Dat betekent dat je opa is overleden"

In de aflevering is te zien dat Ewout samen met agenten Nathan en Sjoerd onderweg is naar een reanimatie. Eenmaal aangekomen op locatie vraagt Ewout of de twee agenten nu nog iets kunnen doen. "Dat is een beetje de vraag", zegt Nathan. "De ambulance is er al, met de verpleegkundige, dus er wordt al gereanimeerd. Dan is het een beetje mosterd na de maaltijd. Maar wij kunnen nu bijvoorbeeld kijken of de persoon eventueel met de lift naar beneden kan. Er zijn altijd best wel wat dingen die moeten gebeuren en daarom komen we met meerdere eenheden."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Bad trip zorgt voor verrassende wending in Bureau Hofstad

Terwijl het ambulancepersoneel aan het reanimeren is, ontdekken Sjoerd en Nathan een 14-jarige jongen die op een trap zit. Hij blijkt de kleinzoon van de man die gereanimeerd wordt te zijn. "Het kan ook nog de goede kant opgaan", vertellen ze de jongen. Ze proberen hem zo goed mogelijk te helpen. De jongen zegt goed te zijn geschrokken van de situatie. 

Toch moeten de agenten uiteindelijk vertellen dat er is gestopt met reanimeren. "Dat betekent dat je opa is overleden", zeggen ze tegen de 14-jarige kleinzoon, die daar vervolgens logischerwijs stil van is. "Als we iets kunnen doen, moet je het gewoon zeggen", vertelt Sjoerd nog.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Diep respect voor agenten na coronademonstratie in Bureau Hofstad

Later vertellen Sjoerd en Nathan dat ze het moeilijk vinden om het nieuws te moeten vertellen aan de 14-jarige jongen. "Die man die overlijdt is 70, dat kan gebeuren. Maar dan zit er zo'n jongen in zijn eentje op een trap..." zegt Nathan. De agenten kunnen zich moeilijk voorbereiden op zo'n moment. "Dat kan niet. Je moet er doorheen. Met een slechtnieuwsgesprek weet je niet wat je kunt verwachten. Mensen kunnen ontzettend anders reageren."

Sjoerd benadrukt wel dat het belangrijk is om zulk nieuws 'kordaat en duidelijk' te brengen. "Het is voor hen een moment dat ze nooit meer vergeten, helaas." 

Bureau Hofstad zie je iedere dinsdag om 20:30 uur op RTL 4. Terugkijken kan bij Videoland.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!