Tanja herenigd met moeder: ‘Puzzelstukjes zijn samengekomen’

07 december 2021 11:51

In de eerste aflevering van ‘De Reis Van Je Genen’ zien we het verhaal van Tanja, die een aantal dagen na haar geboorte ter adoptie werd afgestaan. Al die jaren tastte Tanja in het duister wie haar biologische moeder was. Ze besloot om de hulp van het programma ‘De Reis Van Je Genen’ in te schakelen om dit vraagstuk te kunnen oplossen. En met succes: na al die jaren werd Tanja herenigd met haar moeder Ellen. Hoe gaat het nu met moeder en dochter, hebben ze nog contact gehad na de opnames van het programma?

“Zonder DNA en Els had ik mijn moeder nooit kunnen vinden”

Een jaar geleden besloot Tanja om zich aan te melden voor het RTL 4-programma ‘De Reis Van Je Genen’. Het was voor haar de enige mogelijkheid om erachter te komen wie haar biologische moeder is, aangezien ze geen verdere aanknopingspunten had behalve een naam en een geboortedatum. Els Leijs en haar team zijn in staat om met behulp van de nieuwste DNA-technieken verloren familieleden op te sporen. Toch was Tanja benieuwd of het hen echt zou lukken om haar moeder te vinden. “Ik heb vaak momenten gehad waarop ik in spanning zat, omdat ik niet wist wat er ging gebeuren.”

Toen was daar ineens het telefoontje van Caroline Tensen met het verzoek of Tanja naar Duitsland wilde komen. Blij maar ook gespannen, vertrok Tanja naar Oberhausen. Ze wist destijds niet wat Caroline en Els hadden ontdekt: “Het had ook zomaar gekund dat ze niet mijn moeder, maar bijvoorbeeld een tante hadden gevonden.”

Tot het moment dat Tanja tegenover Caroline zat, wist ze niet wat er ging gebeuren. Het was voor haar dan ook een onwerkelijk moment toen ze de foto van haar moeder Ellen te zien kreeg: “Ik zag in het begin geen gelijkenissen, maar ik wist wel meteen dat dit mijn biologische moeder was.” De hereniging die daarop volgde was voor Tanja en Ellen een zeer bijzonder moment.

Toen de camera’s eenmaal gestopt waren met draaien zijn Tanja en Ellen een hapje gaan eten in een nabijgelegen restaurant. Het was voor beiden erg onwerkelijk om na al die jaren herenigd te zijn. “Ze kon me niet loslaten en hield de hele tijd mijn hand vast, dat voelde meteen goed.” Ellen was dolgelukkig om weer samen te zijn met haar dochter. Voor Tanja voelde het alsof alle puzzelstukjes op zijn plek vielen. “Ik heb eindelijk haar verhaal kunnen aanhoren, dat was zo fijn.”

De volgende dag keerde Tanja weer terug naar huis. Het besef van wat er allemaal is gebeurd, kwam later pas. Dat merkte ze vooral toen ze het verhaal aan haar familie vertelde: “Het lijkt alsof je het verhaal van iemand anders vertelt, want je gelooft niet dat het echt is.”

Naast haar moeder heeft Els ook de vader van Tanja weten te vinden. Helaas is hij overleden. “Ik was voornamelijk benieuwd naar mijn moeder, maar dat kwam ook omdat er geen informatie was over mijn vader.” In de adoptiepapieren stond enkel de naam en geboortedatum van de moeder van Tanja. Dit bleek achteraf een valse naam te zijn, maar dat was voor haar al die jaren een houvast. “Ik was verbijsterd toen Caroline vertelde dat ze ook mijn vader gevonden hadden.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

FAQ De Reis Van je Genen

Het contact tussen Tanja en haar moeder is erg fijn, zo legt Tanja uit. Ze hebben een paar keer per week contact via WhatsApp en hebben nu twee keer met elkaar gebeld: “Bellen is wat lastiger, omdat mijn Duits en haar Nederlands niet zo goed is.” Toch proberen ze het wel: “Omdat het toch fijn is om elkaars stem te horen.” Ze hadden dan ook het plan om zeven december af te spreken en samen de aflevering van ‘De Reis Van Je Genen’ te kijken, maar helaas heeft het coronavirus roet in het eten gegooid. “Ze vindt het toch te spannend met corona en alle maatregelen.” Ze hebben daarom besloten de afspraak uit te stellen tot na de winter. Maar dat ze elkaar snel weer gaan zien, dat is zeker.

Voor de kinderen van Tanja voelt het ook al vertrouwd dat ze er een extra oma bij hebben. In het huis heeft de foto van Ellen en Tanja, gemaakt tijdens de opnames van ‘De Reis Van Je Genen’, een prominente plek. “De jongste loopt weleens naar de foto en zegt dan: ‘Even naar oma Ellen kijken hoor’, dus ze voelt echt al als een onderdeel van de familie.”

Tanja begrijpt nu ook waarom Ellen nooit naar haar op zoek is gegaan. “Ze heeft het heel erg weggestopt dat ik überhaupt besta.” Het was te heftig voor Ellen om stil te staan bij het afstaan van haar dochter, dat is dan ook de reden dat ze het heeft verdrongen. “Ze heeft het in haar leven met niemand gedeeld. Het was ontzettend heftig voor haar om dit geheim met zich mee te dragen.” Hetgeen wat Ellen op de been hield, was de gedachte dat Tanja bij een warm en fijn gezin woonde.

Tanja vertelt dat ook Ellen nu eindelijk rust heeft gevonden: “Haar vriendinnen bedankten me, omdat ze zagen hoe gelukkig ze nu is. Er is een leegte in haar leven opgevuld.” Ook Tanja heeft meer rust in haar leven gevonden nu ze antwoord heeft op de vraag wie haar biologische moeder en vader zijn: “Alsof alle puzzelstukjes eindelijk zijn samengekomen.” Tanja is blij dat ze de stap heeft gezet om mee te doen aan het programma: “Zonder DNA en Els had ik mijn moeder nooit kunnen vinden.”

De hele aflevering van ‘De Reis Van Je Genen’ kun je terugkijken bij Videoland. Hier kan je ook alvast de tweede aflevering vooruitkijken.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!