Beeld © RTL

Rachel Kramer open over strijd met lichaam: 'Vond mezelf nooit goed genoeg'

16 januari 2022 11:35

Rachel Kramer (41) wordt in 2001 bekend bij het grote publiek als ze meedoet aan het programma 'Starmaker'. Uiteindelijk komt ze in de band K-otic, die een tijd lang mateloos populair was. Later deed Rachel nog mee aan 'X-Factor' en 'The Voice of Holland'. In 'Better Than Ever' blikt ze nu, jaren na haar deelname aan deze programma's, terug.

"Er zit altijd een duiveltje op mijn schouder dat zegt dat ik het helemaal niet kan"

Het is voor Waylon een bijzonder weerzien met Rachel: de twee probeerden in 2004 samen voor Nederland naar het songfestival te gaan. In gesprek met hem en presentator Martijn Krabbé vertelt de zangeres openhartig over alles wat ze heeft meegemaakt in de muziekindustrie.

"Ik heb veel gestruggled en gevochten met managements en labels, wat ze wilden... Uiteindelijk heb ik, na alle dingen die ik gedaan heb, het zelf gedaan. Maar er komen wel heel veel dingen bij kijken. Je moet wel tegen klappen kunnen. En ik merk nu, nu ik ouder ben, dat ik toch wel wat klappen moet verwerken", vertelt Rachel, die zegt van nature heel onzeker te zijn. "Er zit altijd een duiveltje op mijn schouder dat zegt dat ik het helemaal niet kan."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Hind wil niet als golddigger worden gezien: 'Geld geen motivatie'

Aan Martijn vertelt Rachel over de strijd die ze niet alleen in de muziekwereld voelde, maar ook met haar lichaam. "Ik heb vanaf jongs af aan een strijd met mijn gewicht gehad. Toen ik elf jaar was werd er tegen mij gezegd dat ik dik was. Ze noemde me 'bolle'. Toen ben ik gaan lijnen." Dat afvallen deed Rachel - omdat ze niet precies wist hoe het moest - op een 'stiekeme manier'. "Ik ging steeds minder eten. Toen ik een jaar of dertien, veertien was, was er bijna niks meer van me over. Maar in mijn hoofd was ik heel sterk, want niemand kon mij meer zeggen dat ik dik was."

Het gevecht met haar lichaam duurde jaren voort. "Op het moment dat ik wat dikker werd, voelde ik me weer zwakker. Ik vond mezelf nooit goed genoeg. Dat is mijn hele leven het gevecht geweest: dat ik mezelf nooit goed genoeg vond." Vervolgens breekt Rachel in tranen uit. "Dit is niet de goede omgeving om onzeker te zijn: de televisie en de muziek." 

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Waarom Jennifer Ewbank niet samenwerkt met haar broer John

Vervolgens deelt Rachel een schrijnend verhaal. "Ik heb vaak genoeg naar mijn hoofd gehad, dan had ik een foto opgestuurd en moest ik auditie doen. Dan zeiden ze: 'Je bent het niet geworden. En doe wat aan je foto's, dan ben je in het echt niet zo'n teleurstelling.'" Dat vreet nog altijd aan Rachel. "Als ik dan slank ben, voel ik me daarin sterk."

Al met al heeft Rachel zichzelf beter leren kennen. "En dat heeft eigenlijk niets met muziek te maken, maar met de zekerheid, of onzekerheid die ik heb." Inmiddels heeft ze de rust gevonden. "Als ik naar mijn gezin kijk, geniet ik extra." Voor haar dochtertje hoopt Rachel dat - als ze ouder is - geen onzekerheden heeft. "Dat ze kan laten zien wie ze is."

Better Than Ever zie je elke zaterdag om 21.30 uur op RTL 4.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!