Over Mijn Lijk Beeld © BNNVARA/NPO1 12-01-2022

Zieke Kiki ontroert in Over Mijn Lijk: 'Ik maak iedereen verdrietig'

13 januari 2022 13:25

Geen enkele 16-jarige zou zich moeten bezighouden met de dood en het hiernamaals. Toch is het voor de ongeneeslijk zieke Kiki realiteit. In een wederom indrukwekkende aflevering van 'Over Mijn Lijk' laat ze zien dat ze, ondanks haar uitgezaaide leverkanker, vrolijk probeert te blijven. Maar er zijn ook mindere dagen, vol angst voor de dood.

"Als ik bijvoorbeeld een slechte dag heb dan is mama ook heel verdrietig"

Kiki weet dat ze vanwege haar ziekte veel dingen niet kan meemaken, zoals het halen van haar rijbewijs. Samen met haar familie en met presentator Tim Hofman, gaat ze daarom in de tweede aflevering van een nieuw seizoen Over Mijn Lijk een dagje karten, om zo toch een beetje het gevoel te hebben een keer in een auto te hebben gereden.

Er komt vroegtijdig een einde aan het avontuur als Kiki in haar enthousiasme te hard rijdt en crasht. Haar lichaam kan de klap niet aan en ze moet dan ook stoppen. "Ik ging een beetje hard. (...) Dat was een beetje dom, sorry. Ik wilde graag winnen, maar dat was niet zo slim."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bruiloft in Over Mijn Lijk raakt kijkers: 'Wat een mooi stel'

Dat ze nooit zal trouwen, een huis kopen of studeren valt haar zwaar. "Ik vind het wel jammer dat ik dat allemaal niet meer meemaak", zegt Kiki, die in de vorige aflevering al vertelde daarom 'getrouwd' te zijn met haar beste vriendin. Een tweede ronde racen voor Kiki zit er niet meer in, maar op een stretcher kan ze uitrusten en toch meekijken. Eigenlijk speelt haar leven zich zo al een tijdje af: vanaf de zijlijn.

Kiki is al sinds haar 14e ziek en staat ten opzichte van haar leeftijdsgenootjes stil.  Toch probeert ze zoveel mogelijk te genieten van het leven met vrienden en familie. Het doet haar veel pijn hen straks achter te moeten laten. "Ik vind het vooral erg dat de mensen van wie ik hou, dat die er zo verdrietig van worden. Dat ik zo ziek ben. Dat vind ik gewoon heel erg. (...) Als ik bijvoorbeeld een slechte dag heb, dan is mama ook heel verdrietig. Dan vind ik dat heel erg vervelend, dan wil ik gewoon goed zijn en mama een goede dag geven."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Over Mijn Lijk kwam 'te dichtbij' voor Patrick Lodiers

"Als ik dadelijk dood ben dan vind ik het ook allemaal... shit, Kiki waarom ben je nou dood? Je maakt iedereen zo verdrietig, het is jouw schuld", vervolgt ze. "Het is natuurlijk eigenlijk niet mijn schuld, maar dat iedereen dan zo verdrietig is om mij dat vind ik gewoon stom." Iedereen achterlaten is dan ook haar grooste angst. "Ik vind het zelf ook eng, want wat gebeurt er hierna?" antwoordt de 16-jarige als Tim haar vraagt of dat haar grooste zorg is. "Dan ben ik helemaal alleen. En wat moet ik dan doen?"

Over Mijn Lijk is elke woensdag om 21.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1. De aflevering van afgelopen woensdag kijk je hier terug.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tim Hofman roept volgers op klacht in te dienen tegen 'Week van het Leven'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!