Ruud de Wild in 'Lago di Beau' Beeld © Videoland/RTL

Jeugd in 'sekte' heeft lange tijd impact gehad op Ruud de Wild

17 januari 2022 08:14

Een openhartig gesprek, de kijkers van 'Lago di Beau' zijn het inmiddels wel gewend. Dit keer was Ruud de Wild (52) aan de beurt. De radio-dj heeft het niet graag over zijn 'traumatische' jeugd, maar maakte voor Beau van Erven Dorens (51) een uitzondering.

"Als je het omarmt, kun je het ook uit liefde loslaten"

Als jongen ging Ruud een keer uit logeren en is 'nooit meer teruggekomen', verklaart hij in Lago di Beau. Zijn vader was heel gelovig en hun gezin telde elf kinderen. "Ik kom uit een geloofsgenootschap, een sekte heet dat ook wel", aldus de dj. "Dat was heel streng."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ruud de Wild noemt uitblijven publiek in Top 2000 Café 'een domper'

Ruuds ouders geloofden in het einde der tijden en dat het 'nabij' is, maar daar kon hij zich niet in vinden. "Het begon bij mij met een wantrouwen in het soort geloof", vertelt hij over zijn vertrek uit het gezin. Het heeft lange tijd impact op hem gehad, maar dat kwam pas echt tot uiting na de moord op Pim Fortuyn in 2002, waar Ruud bij was. "Ik ben op een gegeven moment in therapie gegaan, omdat ik vastliep (...) Toen kwam mijn hele jeugd los. Er was geen houden meer aan."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ruud de Wild: 'Deze periode zegt veel meer dan elkaar het jawoord geven'

De sessies met de psychiater omschrijft Ruud als 'het beste wat ik ooit kon doen'. Haar advies deed het 'm vooral. "Zij zei: 'Je moet misschien dingen niet gaan uitsluiten, misschien moet je stoppen met vechten tegen je afkomst en tegen je geloof, misschien moet je het wel omarmen.' Maar het mooie was, ze zei eigenlijk iets prachtigs. 'Als je het omarmt, kun je het ook uit liefde loslaten. (…)' En toen leerde ik heel langzaam: ik kan ook de mooie dingen meenemen. Ik ben niet katholiek geworden, maar ik ben niet ongelovig."

Lago di Beau is elke zondag om 21.35 uur te zien op RTL 4 en terug én vooruit te kijken bij Videoland. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!