Special Forces VIPS Beeld © Special Forces VIPS/Videoland

Dave Roelvink doet in Special Forces VIPS 'iets wat ik zwoer nooit te doen'

18 januari 2022 09:40

Zes weken lang was bij Videoland te zien hoe tien bekende Nederlanders hun comfortabele leven achter zich lieten in 'Special Forces VIPS'. Slechts vier van hen wisten zich staande te houden; de rest gaf op en moest naar huis. Hoe ver durven de laatste rekruten te gaan? En wie overwint zichzelf?

"Ik ga met opgeheven hoofd naar huis toe"

De overgebleven VIPS hebben de afgelopen weken heus wel gedacht aan opgeven, maar vertikten het om de drie - inmiddels beruchte - woorden 'ik geef op' uit te spreken. Op dag vijf kwamen de VIPS voor de tweede keer hun angsten onder ogen. Dat had grote impact op nummer twee, beter bekend als Dave Roelvink. Wanneer hij wederom tegen een vrouw moet vechten, blijven zijn emoties hem in de weg staan. De kandidaten gaan namelijk niet alleen fysiek door het gaatje, ook op emotioneel gebied wordt de training steeds zwaarder. "Ik voel me gewoon fucked up, echt smerig", lucht de realityster naderhand zijn hart tegenover de staf. "Ik heb iets gedaan wat ik gezworen heb nooit te doen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Alkan Çöklü gaat dieper dan diep in Special Forces VIPS

Volgens Dave heeft hij van huis uit meegekregen dat het niet oké is om vrouwen zo te behandelen. "Ik heb het meegekregen en veel om me heen gezien", aldus de Roelvink-telg. Toch laat de staf hem niet zomaar zijn angsten onder ogen komen. "Onrecht is de orde van de dag, waar we ook zijn. Altijd van dit soort onderdrukte landen… vrouwen worden daar verschrikkelijk slecht behandeld", zo wordt hem uitgelegd. "Dat gaat bij niemand van ons in de koude kleren zitten. (…) Het is een prachtige eigenschap die je hebt, maar als wij willen functioneren waar we functioneren dan zullen we dit een plek moeten geven om daarna door te kunnen gaan." Volgens hem is het dan ook helemaal geen schande dat Dave dat niet kan, maar is het wel iets wat een Special Force Operator moet bezitten. "Wees eerlijk tegen jezelf", luidt het advies dat Dave krijgt.

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Gaby over Special Forces Vips: 'Door afleveringen heen gejankt'

Ondanks dat hij er flink doorheen zit en 'nog nooit zoveel heeft gehuild', zet Dave door. En met de laatste proef in zicht komt alles wat ze tot nu toe geleerd hebben van pas. De VIPS moeten door middel van coördinaten zelf ontdekken waar ze naartoe moeten: een observatiepost midden in het bos. De rekruten hebben de afgelopen dagen met bloed, zweet en tranen doorstaan. Maar dit is voor het eerst dat er aanspraak wordt gemaakt op het denkvermogen en de alertheid van de groep.

De opdracht begint al meteen goed. Hun voertuig heeft het begeven, waardoor ze een extra twintig kilometer moeten lopen. Het is nog maar de vraag of de knie van nummer vier, Tim Haars, dat volhoudt. Een beknelde zenuw zorg ook bij Dave bijna voor roet in het eten, maar hij weet zich te herpakken. Na vijf uur ploeteren bereiken ze eindelijk de locatie waarvan ze, zonder radiocontact te hebben gehad, denken dat het veilig is. Het viertal dénkt er de wacht te moeten houden tot morgenvroeg, maar niets is wat het lijkt - zoals in onderstaande video te zien is.

Laatste opdracht Special Forces VIPS loopt compleet uit de hand

01:43
Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Giel Beelen over Special Forces VIPS: 'Heftigste tv-programma ooit'

Alle externe controle wordt afgenomen, zodat ze de interne controle bij zichzelf zien te vinden. En dat valt nummer één, Giel Beelen, zwaar. Hoewel hij best door wil gaan met het programma, vindt hij de opdracht nergens op slaan. "Ik wil best terug… ik wil gewoon door met het programma. (…) Dit vind ik gewoon irritant."

Hoewel de staf allang weet hoe laat het is, wil de radio-dj het niet accepteren. "Ik werd helemaal gek van dat doek over mijn hoofd. En toen was het ineens van: wil je opgeven? Nee, dat wil ik helemaal niet, dan ga ik wel terug. Maar dat mocht ook niet meer. Snap ik ook wel hoor, dus misschien was het wel kortsluiting", aldus Giel.

Even later moet de groep ook afscheid nemen van Dave. Hoewel de staf een aantal goede eigenschappen erkent in nummer twee, moet hij zich nog verder ontwikkelen. "Je kunt zover gaan: mentaal, fysiek… en dat kun je alleen maar zo diep ontdekken als je dit doet, want dieper gaan dan dit dat bestaat niet. Ik heb genoten en vergeet het nooit meer. Ik ga met opgeheven hoofd naar huis toe."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Giel Beelen reageert op uit handel nemen Shambala in podcast

En toen waren er nog maar twee... Uiteindelijk komen ze aan op het strand waar het een week geleden allemaal begon. "Dit is echt het meest intense wat ik ooit heb gedaan in mijn leven", blikt Tim terug. "Mijn doel was mijn eigen grens bereiken. Dat is gelukt. Mijn grens zoeken en vinden."

Nouchka Fontijn is wel wat gewend als topsporter, maar ook zij loopt op haar tandvlees. "Ik heb genoten deze week, al was het vooral afzien", stelt ze na afloop. "Ik heb hele mooie dingen meegemaakt, maar ik heb ook grenzen overschreven waarvan ik niet wist dat ik het kon. Als ik zou kunnen, zou ik het zo nog een keer doen."

Alle afleveringen van Special Forces VIPS zijn nu te zien bij Videoland. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!