Nienke Wijnhoven en Kirsten Berkx. Beeld © Videoland

Oud-kandidaten The Voice breken in Beau: 'Hij ging voelen'

17 januari 2022 23:21

De afgelopen dagen gingen er verschillende verhalen rond over seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen het programma 'The voice of Holland'. Bij 'BEAU' schoven vanavond twee oud-kandidaten aan, die een schokkend beeld schetsten van hoe het er écht achter de schermen aan toeging.

Eén van de oud-kandidaten is Nienke Wijnhoven, zij deed in 2018 mee aan seizoen 8 van het programma en wist het onder begeleiding van coach Anouk tot de finale te schoppen.

Nienke was destijds slechts 19 jaar en kreeg al snel te maken met Jeroen Rietbergen, de bandleider van het programma en tevens ex-partner van Linda de Mol. In eerste instantie had ze een positieve indruk van hem.  "Het is ook gewoon een heel charmante man, hij is zo lief." Zo vertelt ze over die keer dat ze na een opname in de trein naar huis een appje kreeg van hem met de vraag of ze goed was thuisgekomen. "Je bouwt een dusdanige band op, dat je zelf het moment dat het grensoverschrijdend wordt niet meer ziet, dat punt is zoek." Zo maakte Jeroen op een gegeven moment een nogal misplaatste opmerking toen Nienke voor een zangles van de zangcoach op de grond moest liggen. "Hij zei toen: 'Ik zou er wel op willen liggen.'" 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Seksueel wangedrag bij The Voice of Holland: dit is wat we tot nu toe weten

En daar blijft het niet bij. "Ik twijfelde of ik dit moest zeggen, maar ik heb toch niks meer te verliezen. Er was een situatie waarin hij zei dat er allemaal studio's boven waren en dat ik die mocht zien." Nienke vertelt dat ze achteraf dacht dat er sprake was van verkeerde communicatie, want toen ze boven waren 'ging hij wel even voelen'. Vanaf dat moment heeft ze het zichtbaar moeilijk in de studio. "Ik wil helemaal niet huilen", zo geeft ze snikkend aan. Marc-Marie Huijbregts valt haar meteen bij. "Jij kan daar niks aan doen hè?". Ook Kees van der Spek draait er niet omheen. "Dat is gewoon strafbaar!"

Iemand die ook meerdere nare ervaringen met Jeroen zou hebben gehad, is Kirsten Berkx. Zij deed in het voorjaar van 2017 mee aan het programma en werd uiteindelijk onder begeleiding van coach Sanne achtste. 

Ook zij had in eerste instantie een goede indruk van hem, al hoorde ze in de wandelgangen wel al geruchten over hem. "Als muzikant was hij prettig om mee te werken. En tot het moment dat hij een keer een nare opmerking naar mij maakte, heb ik nooit een rare vibe gehad." Als Kirsten een keer na een repetitie door de gang loopt in een soort van ‘pyjama’ krijgt ze een vervelende opmerking van hem. "Wat heb jij een geil broekje aan, zei hij". Nu ze terugkijkt op deze opmerking, kan ze er nog boos om worden. "Jij hebt als man niet het recht om zoiets te zeggen tegen een meisje. Alleen mijn lief mag zoiets zeggen." Toch durfde ze er destijds niks mee te doen. "Ik heb het waarschijnlijk stom weggelachen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Anouk stopt als coach bij The Voice of Holland: 'Corrupte bende'

Beide vrouwen vonden het erg moeilijk om destijds iets te zeggen. "Op dat moment ga je eerst schuld bij jezelf leggen", zo legt Nienke uit. Zij kwam er pas na meerdere therapiesessies en gesprekken met haar moeder en vriend achter dat het gedrag van Jeroen eigenlijk niet door de beugel kon. Ook het destijds erg dikke contract maakten veel indruk op de vrouwen. "Je hebt een contract getekend waarvan je bij god niet meer weet wat er in staat", zo legt Nienke uit. 

In de uitzending kwam ook advocaat Meike Lubbers aan het woord, die na afloop kritiek van vakgenoten kreeg op haar optreden. Inmiddels is zij daarom teruggekomen op haar uitspraken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Aantijgingen The voice of Holland ook over de grens groot nieuws

Niet alleen Jeroen Rietbergen, maar ook Ali B ligt momenteel onder een vergrootglas. Tegen de rapper ligt zelfs een aangifte klaar. Zijn vrouw liet echter weten dat hetgeen dat nu speelt geen invloed heeft op hun relatie. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!