Beeld © Help, Mijn Man is Klusser!

Rouwend koppel krijgt laatste duwtje in de rug in HMMIK

25 januari 2022 09:40

De relatie tussen Robin en Robert uit Steenbergen leest in eerste instantie als een sprookje. De twee leerden elkaar zes jaar geleden kennen en na twee jaar raakt Robin zwanger. Robert doet zijn best om de oude klusboerderij die hij heeft gekocht zo snel mogelijk af te maken, maar dit lukt hem maar voor de helft. Als hun tweede dochtertje in 2021 overlijdt, raken ze allebei emotioneel uitgeput en komt er van klussen nog maar weinig terecht. Reden genoeg voor John om de twee een duwtje in de rug te geven in 'Help, Mijn Man is Klusser!'.

"Ik lach erom, maar het is om te janken toch?"

Robin is degene die John heeft geschreven. In een video laat ze zien dat ze er doorheen zit. "We zitten al zo’n vier jaar in deze puinhoop. Ik trek het niet meer, het duurt veel te lang. Het maakt me doodongelukkig."

Als John een kijkje komt nemen in hun huis, is hij in eerste instantie verbaasd. Het huis ziet er namelijk beneden prachtig uit, iets wat hij zelden tegenkomt bij een eerste bezoekje. Zodra hij de trap oploopt wordt echter duidelijk waarom Robin er doorheen zit. De bovenverdieping is één grote ravage. "Beneden ziet het er piekfijn uit, maar boven is het erg. Ik lach erom, maar het is om te janken toch?" aldus Robin.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zieke Laura slaakt noodkreet in HMMIK: 'Maakt me depressief'

Dat het klussen er niet meer van is gekomen, heeft volgens haar vooral te maken met het overlijden van hun tweede dochtertje vorig jaar. De twee zijn emotioneel uitgeput. "Mijn bloeddruk is nog steeds te hoog, het is mentaal ook veel. Ik heb veel verdriet en ben somber". Volgens Robin is het dan ook niet alleen maar de schuld van Robert. "Ik neem het mezelf ook kwalijk. Ik ben nog best moe, als hij thuis is dan ben ik blij dat hij het dan kan overnemen." In het weekend komt het klussen er ook niet echt van. "Ik vind het ook echt belangrijk om dan dingen samen te doen als gezin", zo legt Robin uit.

Hoe Robert gaat reageren weet ze niet. "Voorheen zou ik denken dat hij boos zou worden, maar afgelopen jaar heb ik gezien hoe energieloos hij is. De motivatie is weg dus misschien is hij ergens ook wel blij dat hij hulp krijgt." Robin blijkt het bij het juiste eind te hebben: zodra Robert John ziet aankomen, weet hij precies wat er aan de hand is. Hij geeft aan de hulp te accepteren, tot grote blijdschap van Robin.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Petra uit HMMIK woont al vijftien jaar in een bouwval: 'Ik smeek je'

Robert blijkt ook goed te kunnen meehelpen, gezien het feit dat hij timmerman is. Al binnen een paar dagen leeft hij volledig op, iets wat zijn moeder ook opvalt als ze langskomt. "Je zag gewoon dat hij helemaal leeg was van verdriet, dus ik heb me wel zorgen gemaakt. En nu zie ik eindelijk weer een lach op zijn gezicht. Ik zie eindelijk weer dat hij straalt, dus ik ben heel opgelucht voor hem."

Het klussen verloopt voorspoedig, maar John vindt het wel belangrijk om Robert nog even apart te nemen. Hij ziet dat Robert de afgelopen dagen is opgeknapt, maar maakt zich wel zorgen om hem. “Ik kan nog wel lachen hoor”, zo geeft Robert aan. "Maar ik ben niet echt gelukkig en ook niet blij. Dit is niet het leven dat ik voor ogen zag."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

John Williams schudt deelnemer wakker in HMMIK: 'Bij jou begonnen'

John constateert dat eigenlijk veel in huis allemaal op Robert neerkomt, omdat Robin er doorheen zit. Hij spoort Robert dan ook aan om een lijstje te schrijven met dingen die hem zouden helpen. Als Robin even later aanschuift, leest hij het lijstje voor. John legt Robin uit dat haar man er net zo goed doorheen zit. "Hij heeft ook een kind verloren. Hij zit te knallen alsof hij een Champions League moet voetballen, maar dat houdt hij maar even vol."

Robin erkent dat er veel op het bordje van Robert terechtkomt, maar vindt ook dat hij wat meer voor zichzelf moet opkomen en beter zijn grenzen moet aangeven. Iets wat Robert belooft te gaan doen. Het gesprek maakt duidelijk dat de twee nog steeds voor elkaar willen gaan en dat geeft toch weer hoop. Ondertussen gaat de verbouwing stevig door en als aan het einde van de aflevering de grote onthulling is, kan Robin haar geluk niet op. "Echt prachtig", zo stamelt ze bij het zien van de 'nieuwe' bovenverdieping. 

Het programma Help, Mijn Man is Klusser! is inmiddels al 15 seizoenen bezig, maar toch verveelt John zich nog steeds niet. 

John Williams blijft zich na 15 jaar HMMIK nog steeds 'verbazen'

01:12