DNA Onbekend Beeld © DNA Onbekend AVROTROS 25-01-2022 NPO1

Bijzondere 'incestzaak' in DNA Onbekend zorgt voor veel vragen

26 januari 2022 11:43

Familie: het is je basis. Maar wat nou als je niet zeker weet wie je familie is en of je vader wel écht je vader is. Honderdduizenden Nederlanders worstelen met deze vragen. In 'DNA Onbekend' zet Dionne Stax (36) alles op alles om antwoorden te vinden aan de hand van een persoonlijke DNA-test. Maar de uitzending van afgelopen woensdag zorgt in eerste instantie juist voor méér vragen, in plaats van dat het duidelijkheid geeft.

"Dan is ze toch met een heel groot geheim overleden, mijn moeder"

In de aflevering van 25 januari ontmoet de presentatrice de 79-jarige Liberto van Meersbergen. Hij wordt in november 1941 geboren in Tilburg als het vijfde kind van moeder Anna en vader Piet. Deze gepensioneerde docent scheikunde en biologie leeft al zijn hele leven met twee grote twijfels: is zijn vader wel zijn vader en is zijn moeder wel zijn moeder? Na jaren vol onzekerheid hoopt Liberto dat het DNA Onbekend uitsluitsel kan geven. "Ik loop al veel te lang met het idee: wie ben ik eigenlijk, wat ben ik eigenlijk? Dan kan ik een keer de zaak afsluiten", vertelt hij.

Liberto vermoedt dat er drie opties zijn; ofwel hij is van zijn vader en zijn moeder, ofwel hij is van zijn moeder en een onbekende man, ofwel hij is van zijn vader en zijn zus. In dat geval zou er dus sprake geweest zijn van incest. Iets dat Liberto 'helemaal niets zou verbazen', aangezien zijn vader zijn handen niet thuis kon houden en zijn zus hem ook ten doop heeft gedragen van het ouderlijk huis naar de kerk.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Marc-Marie deelt flinke sneer uit aan Dionne Stax: 'Zó irritant'

In 1986 gaat Liberto op bezoek bij zijn zus, die hem in zijn eigen woorden voor zo'n 80 procent heeft opgevoed, in Canada. Daar zegt zij iets wat bij Liberto het vermoeden aanwakkert dat zij zijn moeder is. Maar zus Annie maakt het heel duidelijk dat ze er niet over wil praten. In 2019, Annie is dan 92, boekt Liberto opnieuw een ticket met het idee haar te confronteren. In de aflevering vertelt hij hoe dat ging: "Ik dacht: ik ga een moment zoeken dat ik haar kan vragen of ze eventueel mijn moeder is. En toen is ze dus werkelijk in huilen uitgebarsten. Tranen met tuiten, ze kon echt niks meer zeggen. En toen heb ik gezegd: 'Annie luister, dit is het mij niet waard. En we blijven gewoon die goede band houden die we altijd hebben gehad.'"

Zeker voor hem is dat er iets aan het verhaal niet klopt en Liberto vraagt zich al jaren af of de man met wie zijn moeder getrouwd was, wel echt zijn vader is. "Ik heb me altijd in het gezin een buitenbeentje gevoeld, iemand die er eigenlijk niet bijhoort. Dat voelde ik gewoon. Dat weet je niet, maar dat voel je", doet hij zijn verhaal voor de camera van het programma. Daarnaast vindt Liberto ook dat hij er een stuk anders uitziet dan zijn broers en zus, hij is ook een stuk groter. Het zou hem dan ook niet verbazen als hij een andere vader zou hebben. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kijkers leven ontzettend mee met Henk en Lynda in DNA Onbekend

"In de buurt werd er wel eens geroddeld over mijn moeder, want iedereen kwam daar aan de deur met garen om iets te laten breien", verklaart hij zijn vermoeden. "Iedereen kwam bij ons binnen, dus er werd al snel geroddeld dat mijn moeder allerlei soorten mannen binnen had gekregen. Misschien heeft ze daar ook wel een relatie mee gehad, dat zou zomaar kunnen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Oud-collega Dionne Stax over samenwerking: 'Totaal geen klik'

Als een half jaar geleden uit het niets zijn broer Sjef zich opeens afvraagt of Liberto wel een volle broer van hem is, besluiten ze DNA Onbekend in te schakelen. De test geeft duidelijkheid op de vraag of Annie zijn moeder is. Dat is ze niet. "Dat is op zich geen slecht bericht", aldus Liberto. Uit het onderzoek blijkt ook dat hij een andere vader heeft dan zijn broer, en dat betekent dat het spoor voor hem doodloopt. "Dan is ze toch met een heel groot geheim overleden, mijn moeder", spreekt hij zijn teleurstelling uit. "Het is wel een hele schok."

Hoewel Liberto bij het horen van de uitslag zich nog redelijk groothield, is hij in de periode daarna zichzelf tegengekomen. Zo valt te lezen op de website van het programma. Hoewel hij blij is dat hij geen zoon van Piet van Meersbergen is, heeft hij nog veel meer vragen erbij gekregen. Daarom heeft hij zijn geboortecertificaat opgevraagd bij de gemeente, maar ook daar stond niet op vermeld wie zijn vader is. Hij hoopt dat nu zijn verhaal bekender is, er misschien iemand met meer informatie zich meldt. Ook haalt hij steun uit zijn familieleden, die zeggen dat hij voor hun altijd dezelfde blijft.

DNA Onbekend is elke dinsdag om 20.35 uur te zien bij NPO 1. Kijk de aflevering van deze week hier terug.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!