Promotiefoto van The Queen's Gambit. Beeld © Netflix

Verzoek rechtszaak The Queen's Gambit te seponeren afgewezen

28 januari 2022 05:22

Een rechter heeft donderdag het verzoek van Netflix om een zaak rond serie 'The Queen's Gambit' te seponeren afgewezen. Dat betekent dat de Georgische schaakster Nona Gaprindashvili (80) de streamingservice mag aanklagen om leugens die er over haar worden verteld in de hitserie.

"Netflix maakte zo een echte vrouwelijke pionier die in die tijd daadwerkelijk tegen mannen speelde en hen ook versloeg belachelijk"

The Queen's Gambit is gebaseerd op het gelijknamige boek van Walter Tevi uit 1983 en gaat over Beth Harmon (gespeeld door Anya Taylor-Joy) die in de jaren zestig als jonge vrouw furore maakt in de overwegend mannelijke wereld van het schaken. In de serie wordt een vergelijking gemaakt tussen het personage van Taylor-Joy en de persoon Nona Gaprindashvili. Tijdens een partij van Beth wordt gezegd dat de Sovjet-schaakster wereldkampioen bij de vrouwen was en - net als zij - nog nooit tegen mannen heeft gespeeld.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Too Hot to Handle is terug op Netflix met een gloednieuw seizoen

In haar aanklacht laat de inmiddels 80-jarige schaakster weten dat dit simpelweg niet waar is. "De bewering dat Gaprindashvili nooit tegen mannen heeft gespeeld is overduidelijk onjuist, alsmede zeer seksistisch en kleinerend", staat in het 25-pagina's tellende document. In 1968, het jaar waarin de betreffende aflevering waarin de uitspraak wordt gedaan zich afspeelt, had Nona volgens haar claim 'al tegen tenminste 59 mannelijke schakers gespeeld, tegen 28 daarvan zelfs gelijktijdig in dezelfde partij. Hiertoe behoren ook minstens tien grootmeesters uit die tijd en drie (oud-)wereldkampioenen'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tweede seizoen Koreaanse Netflix-hit Squid Game bevestigd

Volgens de aanklacht heeft Netflix 'schaamteloos en opzettelijk' gelogen over de prestaties van Gaprindashvili, puur en alleen om meer drama te creëren en de fictieve prestaties van Beth extra uit te lichten. "Netflix maakte zo een echte vrouwelijke pionier die in die tijd daadwerkelijk tegen mannen speelde en hen ook versloeg belachelijk."

The Queen's Gambit-ster grote favoriet tijdens Golden Globes

01:50
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Schaakster klaagt Netflix aan na valse claims The Queen's Gambit

Netflix had de rechter gevraagd de rechtszaak af te wijzen omdat de serie fictie is en de makers artistieke vrijheid hebben. De rechter oordeelde donderdag echter dat Nona aannemelijke redenen heeft gegeven om van laster te spreken. Volgens Variety liet de rechter weten dat fictieve uitingen niet immuun zijn voor lasterzaken als zij echte mensen in het verhaal betrekken.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!