Inventing Anna Beeld © Nicole Rivelli/Netflix

Hoe gaat het nu met de échte Anna Delvey uit Inventing Anna?

17 februari 2022 16:46

De storm rond de 'Tinder Swindler' is nauwelijks gaan liggen of Netflix-kijkers zijn alweer in de ban van 'Inventing Anna'. Die reeks gaat over Anna Delvey; die de elite van New York ervan overtuigde dat ze een Duitse erfgename was en zo duizenden euro's 'stal'. Het waargebeurde verhaal is sinds 11 februari bij de streamingdienst te zien, maar wie is eigenlijk de échte Anna Delvey?

Inventing Anna is een Amerikaanse miniserie met Emmy Award-winnende actrice Julia Garner in de hoofdrol, gemaakt en geproduceerd door Shonda Rhimes (Grey's Anatomy, Bridgerton). Het verhaal dat waargebeurd is, 'behalve alle onderdelen die volledig verzonnen zijn' aldus de makers, is geïnspireerd op het New Yorkse tijdschriftartikel How Anna Delvey Tricked New York's Party People, geschreven door Jessica Pressler.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hollywood-carrière lonkt voor Tinder Swindler Simon

Anna Delvey (of is nou Anna Sorokin?) stal niet alleen de harten van de New Yorkse social scene, maar ook hun geld. Tussen 2013 en 2017 deed ze zich voor als een rijke Duitse erfgename onder de naam Anna Delvey om zo banken, hotels, restaurants en (privé)vliegtuigmaatschappijen op te lichten. Hoe ze dat deed? Door iedereen te overtuigen van haar over-de-top levensstijl door precies te juiste wijn te bestellen, de meest exclusieve merken te dragen en zich te omringen met mensen met handige connecties.

Ondertussen bleef ze volhouden dat ze écht wel geld had in de vorm van een trustfond van zo'n 60 miljoen dollar, maar dat dat pas vrij kwam op haar vijfentwintigste. Vier jaar lang leefde ze op deze manier als een god in Frankrijk en 'werkte' ze door te liegen en bedriegen aan haar grote droom: The Anna Delvey Foundation.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Netflix dropt trailer van tweede seizoen Bridgerton

De van oorsprong in Rusland geboren Anna werd in 2017 uiteindelijk opgepakt en bracht twee jaar door in de gevangenis in Rikers Island voordat ze in 2019 werd veroordeeld voor fraude en, naast een boete, een celstraf opgelegd kreeg van vier tot twaalf jaar. In 2021, na vier jaar in de vrouwengevangenis in Albion in New York te hebben gezeten, kwam ze alweer op vrije voeten wegen goed gedrag.

Inmiddels zit ze weer vast nadat bleek dat haar visum was verlopen - maar niet voordat ze haar Instagram-account nieuw leven in had geblazen, een account maakte op Twitter, een open brief aan Harvey Weinstein publiceerde én een nieuw project deelde genaamd Anna Delvey TV, in een poging om het publieke verhaal over haar leven weer onder controle te krijgen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Netflix kondigt cast spin-off That '70s Show aan

Ook achter tralies is ze vastbesloten niet naar de achtergrond te verdwijnen. Zo gaf ze onlangs nog een interview aan Insider, waarin ze haar onschuld blijft volhouden. "Ik ben hier omdat de immigratiedienst en de douane hebben besloten dat mijn vervroegde vrijlating uit de gevangenis niets voor hen betekent en ondanks dat ik volkomen zelfvoorzienend ben wanneer ik aan mijn (juridische) middelen wordt overgelaten, vorm ik in feite ‘een continu gevaar voor de gemeenschap'', aldus de gevallen it-girl.

"Mijn visumoverschrijding was onbedoeld en grotendeels buiten mijn controle. Ik heb mijn gevangenisstraf uitgezeten, maar ik ga in beroep tegen mijn strafrechtelijke veroordeling om mijn naam te zuiveren. Ik heb geen enkele voorwaarde van de staat New York of ICE [Immigration and Customs Enforcement red.] overtreden.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Cheer-ster uit Netflixserie bekent schuld aan zedendelicten

Hoewel Anna meewerkte aan de serie - net als twee van haar vrienden, Neffatari Davis en Kacy Duke, en haar voormalige advocaat Todd Spodek - over haar leven en er van Netflix zo’n 320.000 dollar voor kreeg, is ze niet geïnteresseerd in het eindproduct. "Niets in het zien van een fictieve versie van mezelf in deze criminele-krankzinnige-omgeving is aantrekkelijk voor mij", liet ze weten.

Inventing Anna is nu te zien bij Netflix, waar je ook de net verschenen 'intieme' Netflix-docu over Ye West vindt.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!