Flikken Maastricht Beeld © Mark de Blok

Voert de cast van Flikken Maastricht hun eigen stunts uit?

18 februari 2022 14:54

Al zestien seizoenen lang worden we meegenomen in het leven van Eva van Dongen (Angela Schijf) en Floris Wolfs (Victor Reinier) in Nederlands langstlopende dramaserie: 'Flikken Maastricht'. Geen aflevering is compleet zonder spectaculaire stunt, maar voeren de acteurs eigenlijk hun eigen stunts uit? En ging er ooit weleens iets mis? Dat wordt allemaal duidelijk in de eerste aflevering van de podcast over de politieserie met als thema - je raadt het al - 'stunts'.

"Ik heb toen de aflevering afgemaakt in het gips en ook de afleveringen die daarop volgden"

De podcast wordt aan elkaar gepraat door Ben Prins, die al vanaf het eerste seizoen voor de buis zit en 'alles over de serie wil ontdekken'. Dat is dan ook precies wat hij in Flikken de Podcast doet. In aflevering één gaat hij op zoek naar antwoorden en gaat hij in gesprek met onder meer stuntcoördinator Marco Maas, die al vijftien jaar alle stunts verzorgt voor de serie. Zo hing hoofdrolspeler Wolfs al eens boven een levensgevaarlijke papierversnipperaar en vloog Marion na een heftige achtervolging in haar rode Ford over de kop. Maar hoe gaat zo’n stunt nu eigenlijk in zijn werk en lopen de acteurs gevaar?

Marco vertelt dat ze meerdere harnassen hebben die onder de kleding van de cast gaan, met daarop tientallen 'pick points' om in verschillende posities acteurs te kunnen beveiligen en op te hangen. Zoals bij de papierversnipperaar. "Dat harnas is zo plat en dun dat je dat onder zijn kleding niet ziet", legt hij uit.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Flikken Maastricht niet meer vooruit te kijken door corona

Toch kunnen niet altijd alle stunts uitgevoerd worden en moet er regelmatig iets aangepast worden. Zo vertelt Marco dat hij eens een heel toffe vechtscène met Victor had bedacht, maar eenmaal op locatie bleek het om een miljoenenvilla te gaan met duur meubilair, keurige gestucte muren en prachtige vloeren. "Dan weet je al: oké, ik kan hier niemand tegen de muur aan smijten of met bloed gaan werken, want dat wordt een ramp om allemaal weer te herstellen."

In zo’n geval wordt de choreografie aangepast. "Het mooie is: acteurs als Victor, Angela, Oda en de andere castleden kennen elkaar al zo lang dat je vooraf al kan inschatten wat hun competenties zijn." Al geven ze soms ook dingen uit handen. "Ik zie nu mezelf, mijn alter ego, een heel grote sprong maken van een roltrap. Kijk, bij dat soort dingen komen er gewoon mensen van Marco die dat supergoed kunnen", verklapt Angela.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kijkers genieten van Jeroen Woe als wappie in Flikken Maastricht

Haar tegenspeler doet zijn stunts, grotendeels vechtscènes, zo veel mogelijk zelf. "Alles is afgesproken, maar dat mag er niet zo uitzien", vertelt Victor. "Dat maakt het zo moeilijk. Zo moet het eruitzien: ugly, naar, hard en incasseren. Maar tegelijkertijd is alles afgesproken. Elke beweging die je maakt is er een uit een afspraak."

Voorbereiding is dus alles. Zo vertelt Marco dat hij, als er bijvoorbeeld een gevecht in een steeg plaatsvindt, eerst de hele steeg laat vegen en met zijn handen langs elke centimeter van de muur gaat om te kijken of er niet ergens nog een roestige spijker uitsteekt. Ook op hoge hakken kan bijvoorbeeld niet worden gevochten en de acteurs in kwestie krijgen altijd voor de zekerheid bescherming onder hun kleding. "Als we het gaan repeteren, bouwen we het heel rustig op qua kracht en snelheid, totdat we helemaal in de flow komen van het gevecht en die choreo honderd procent staat. Dat doe ik niet alleen met gevechten, maar met alle stunts. (...) Zo probeer je alles wat fout kan gaan aan de voorkant inzichtelijk te krijgen en daar maatregelen tegen te nemen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Angela Schijf gewond geraakt tijdens opnames Flikken Maastricht

In het geval van Marion, gespeeld door Oda Spelbos, was het een beer van een vent die voor haar de stunt uitvoerde. "Daarvoor zijn er scènes dat ik rijd in die auto, die doe ik dan zelf. En dan is dat ongeluk gebeurd, zetten ze de auto op z'n kant en ga ik erin zitten en dan duwen ze nog wat heen en weer en zie je mij heen en weer gaan in die auto. (...) Ze brengen mij never nooit in gevaar, dat doen die stuntmannen."

Toch kan het weleens misgaan, zo weet ook Victor. Tijdens de opnames van het achtste seizoen scheurde hij tijdens een sprong zijn achillespees af. "Ik dacht eerst: mijn been is in tweeën. Ik trek die laars uit en zie gewoon het bot eruit steken, zo veel pijn deed het. Maar dat was niet zo", weet hij nog. "Ik heb toen de aflevering afgemaakt in het gips en ook de afleveringen die daarop volgden. (...) Ik heb me ook in mijn been laten schieten zodat ik mank kon lopen."

Flikken de Podcast is wekelijks te beluisteren via de bekende podcastplatforms.

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Victor Reinier over Flikken Maastricht: 'Deze serie kan nergens anders worden opgenomen'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!