Over Mijn Lijk Beeld © Over Mijn Lijk/BNNVARA

Tim Hofman neemt in emotionele aflevering afscheid van Kiki en Patrick

03 maart 2022 08:18

'Over Mijn Lijk', waarin Tim Hofman (33) jonge mensen volgt die ongeneeslijk ziek zijn en weten dat ze niet lang meer te leven hebben, weet zijn kijkers wekelijks te ontroeren, maar de uitzending van donderdag is extra emotioneel door de uitvaart van Kiki. Ook neemt Tim afscheid van Patrick op de dag dat hij euthanasie pleegt.

"Je ziet gewoon dat hij er klaar voor is en dat geeft iedereen rust"

Op vakantie in Thailand met haar ouders en zusje wordt de dan 14-jarige Kiki opeens ziek. In het ziekenhuis in Bangkok komt op 24 juli 2019 een onverwachte diagnose: Kiki blijkt leverkanker te hebben met uitzaaiingen in haar longen. In de aflevering van 23 februari blijk dat Kiki ook uitzaaiingen in haar ruggenwervel heeft. Samen met haar familie gaat ze vervolgens wel nog op vakantie naar Renesse, maar daarna gaat het snel bergafwaarts. Op 14 juli 2021 komt Kiki te overlijden. "Wie had gedacht dat dit lot jou zou treffen", spreekt haar moeder op de uitvaart. "Ik kan alleen maar trots op je zijn Kiek, zoals jij hiermee omging. Rug recht en doorgaan. Je hebt in de afgelopen twee jaar nooit geklaagd. Liever ik, dan iemand anders zei je."

Ondanks haar diagnose besloot Kiki niet bij de pakken neer te gaan zitten en nog zoveel mogelijk van haar bucketlist af te strepen. Zo trouwde ze bijvoorbeeld met haar beste vriendin. Ook vond ze het belangrijk haar eigen urn en kist te versieren. "Als het toch gebeurt, dan kun je er toch maar beter een mooi momentje van maken."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tim Hofman 'proost' op Kiki uit Over Mijn Lijk: 'Zijn er weinig zo dapper'

Tim neemt in de aflevering ook afscheid van Patrick, die gekozen heeft voor euthanasie omdat hij geen lange lijdensweg wil en 'als Patrick' wil gaan. De avontuurlijke Patrick woont in 2019 op Aruba met zijn grote liefde Tibby en zoontje Norwin als hij vage darmklachten krijgt. Terug in Nederland wordt in eerste instantie gedacht aan spastische darm door stress rondom de verhuizing naar Aruba. Meerdere onderzoeken volgen en op 17 juni 2019 krijgt Patrick te horen dat hij darmkanker heeft. De uitzaaiingen lijken, na de eerste operatie waarbij Patrick een stoma krijgt, goed te behandelen. Maar na verder onderzoek blijkt dat hij een zeer zeldzame kankersoort heeft dat maar bij 1% van de mensen voorkomt. De tumor in zijn buik kan op elk moment een fatale knik in zijn darmen veroorzaken en daarom is het moeilijk om een prognose te stellen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jip uit Over Mijn Lijk staat met gezin op straat

Eerder was al te zien hoe Patrick en zijn vrouw een gesprek hadden met een zogenaamde SCEN-arts die moet beoordelen of er sprake is van ondragelijk en uitzichtloos lijden. "Als het op de manier gaat zoals ik wil dan zeg ik op een gegeven moment gewoon: die dag wil ik euthanasie", gaf Patrick eerder aan. Vijf dagen na het gesprek met de arts vindt de euthanasie plaats. Volgens zijn broer Antoine is Patrick er klaar voor. "De koek is op. Hij kan niet meer", vertelt hij aan Tim. "Je ziet gewoon dat hij er klaar voor is en dat geeft iedereen rust."

Patrick is op 26 oktober 2020 overleden op 32-jarige leeftijd, of naar eigen zeggen: naar een nieuwe poort in zijn leven gereisd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tim Hofman duikt na The Voice in toeslagenaffaire

Over Mijn Lijk is elke woensdag om 21.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1. De aflevering van afgelopen woensdag kijk je hier terug.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!