Rik van de Westelaken in Wie is de Mol? Beeld © AVROTROS
Tim van Rodijnen
Tim van Rodijnen

Online redacteur RTL Boulevard

'WIDM-makers maken het onmogelijk om te weten wie de Mol is'

04 maart 2022 11:47

Journalist Tim van Rodijnen (26) leest en schrijft over de Nederlandse televisie- en entertainmentwereld. In zijn tweewekelijkse column pent hij neer wat hem hierin opvalt, verbaast of ontroert.

"Iedere trouwe kijker kan zich het debacle in seizoen 16 vast nog wel herinneren"

Al wekenlang jaag ik, met ongeveer drie miljoen andere Nederlanders, op de Mol. Inmiddels zijn er nog drie mogelijke Mollen over, maar het blijft tasten in het duister. Wat mij betreft maken de programmamakers van Wie is de Mol? het de afgelopen jaren veel te moeilijk. Het is niet meer weten wie de Mol is, maar blind gokken.

Ik snap het ook wel, dat de makers het onmogelijk maken om de Mol te ontmaskeren. Iedere trouwe kijker kan zich het debacle in seizoen 16, de reeks waarin Klaas van Kruistum de Mol was, vast nog wel herinneren. Die overdaad aan kruizen door het hele seizoen heen maakte wel héél duidelijk wie hoofdverdachte was. Degene die dat bedacht heeft, was de echte Mol van het seizoen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Iedereen verdenkt Kim-Lian in WIDM vanwege deze hints

Het lijkt - terecht -  wel of de makers van Wie is de Mol? na die blamage koste wat kost willen voorkomen dat de Mol ooit nog zó makkelijk wordt ontmaskerd. Wij kijkers worden door de makers net zo blind gemaakt als een mol. Een beetje hulp in het donker zou fijn zijn.

Het slaat wat mij betreft een beetje door, die verwoede poging om de identiteit van de Mol geheim te houden. Zelf ben ik een trouwe kijker van het programma. Dat wil zeggen dat ik elke aflevering één keer kijk én meespeel in de app. Nou, als je dat doet, is het dus vrijwel onmogelijk om de boel te ontrafelen.

Elk seizoen weer komt er een moment waarop de kandidaten, en alle Nederlanders, ervan overtuigd zijn dat ze weten wie de Mol is. In deze reeks wisten we eerst zeker dat het Arno was. Toen de modekenner naar huis ging, moest en zou het Sahil zijn. News update: ze waren het allebei niet.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Everon is de Mol en wel om deze WIDM-hints

De makers van het programma bepalen natuurlijk voor een groot deel wie er verdacht is. Merken ze dat heel Nederland op het juiste spoor zit, dan is het makkelijk om de montage van het programma om te gooien, zodat iedereen op een dwaalspoor komt.

Om ook maar enigszins kans te maken op het ontmaskeren van de Mol heb je de hulp nodig van YouTube-kanalen, Instagram-pagina’s en de zogeheten Molloten, die elke minuut van elke aflevering ontleden. Van hun werk maak ik dan ook dankbaar gebruik. Want zo fanatiek ben ik dan ook wel weer. Gretig lees ik de ene na de andere theorie over iedere deelnemer. Heel eerlijk gezegd vind ik ze vaak goed gevonden, maar soms zijn ze wat vergezocht.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Alle verdenkingen rondom Fresia uit WIDM op een rijtje

Wat doe je dan? Als ik voor mezelf spreek, neig je dan toch snel naar de theorieën over de persoon van wie jij hoopt dat hij/zij/hen de Mol is. Mijn Mollen in de afgelopen edities waren dan ook Charlotte Nijs, Nikkie de Jager en Miljuschka Witzenhausen. Die waren het dus allemaal niet. Hopelijk heb ik dit jaar meer succes.

Zelf denk ik dat Kim-Lian in deze reeks de Mol is. Als ik de rest van Nederland die meespeelt in de app moet geloven, is het Fresia. En als ik op de mensen in mijn kring die kijken af moet gaan, dan is het Bing... euh, Everon! Wie het ook is, de helft of meer van alle kijkers zit er morgen weer naast en verliest tot overmaat van ramp ook nog eens alle punten in de app. Kunnen ze ons volgend jaar een extra hintje geven?

Tim van Rodijnen

Online redacteur RTL Boulevard

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!