Flikken Maastricht Beeld © AVROTROS/Mark de Blok

Angela Schijf had moeite met gebruik echt wapen voor Flikken Maastricht

04 maart 2022 12:58

In 'Flikken Maastricht' trekken de agenten en rechercheurs regelmatig hun vuurwapen. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk, wapens op een filmset? Hoe voelt het voor de acteurs om te schieten? En hoe zorg je dat alles zo veilig mogelijk verloopt? In de derde aflevering van 'Flikken de Podcast' krijgen we daar antwoord op.

"Je denkt: als ik nou kortsluiting krijg in mijn hoofd, één moment van verstandsverbijstering, dan schiet ik allemaal mensen dood"

Eva van Dongen (Angela Schijf) en Floris Wolfs (Victor Reinier) lopen geregeld met geheven vuurwapen richting de crime scene. Het hoort erbij, maar vergt wel veel oefening. Een wapen gebruiken doe je namelijk niet zomaar.

Goed om te weten is dat er op de set echte wapens gebruikt worden, maar dat de loop hiervan dichtzit. Toch wordt, elke keer als het wapen wisselt van persoon, nogmaals gecheckt of het wel écht leeg is. Soms schieten ze met losse flodders, maar ook dan is er altijd een wapenexpert bij die alles begeleidt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Holly Mae Brood en Joep Sertons verschijnen in Flikken Maastricht

Niet alleen de wapens moeten echt lijken, het schieten zelf moet er ook professioneel uitzien. Dat zit 'm in de houding en de beweging van de schutters. Wolfs en Eva kunnen natuurlijk als geen ander schieten, en dus kregen de hoofdrolspelers vijftien jaar geleden eerst schietles voordat ze begonnen met de opnames van Flikken Maastricht. Daar kreeg Angela ook haar bijnaam: Angela Schietschijf. "De meeste mensen pakken dat ding en staan er een beetje mee te zwaaien", vertelt politieagent Erik in de podcast. "Zij gaat zitten, knielen, rug recht. (…) Dat is wat je moet hebben."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Voert de cast van Flikken Maastricht hun eigen stunts uit?

En dat terwijl ze er eigenlijk nog helemaal niet klaar voor was om met echte kogels op een schietbaan te staan. "Mentaal was ik er niet zo klaar voor. Ik vond het heel erg om met scherp te schieten, ik vond dat echt... het is bizar, want je staat daar met echte kogels", vertelt Angela, die vooral het idee dat ze iemand zou kunnen verwonden heel eng vond.

Ook Victor staat die eerste keer nog goed voor de geest, want zoiets gaat je niet in de koude kleren zitten. "Het is een raar idee", geeft hij toe. "Je denkt: als ik nou kortsluiting krijg in mijn hoofd, één moment van verstandsverbijstering, dan schiet ik allemaal mensen dood. Want daar is dit apparaat voor bedoeld, om mensen dood te maken. Niets anders. Dat is heavy."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Angela Schijf gewond geraakt tijdens opnames Flikken Maastricht

Flikken de Podcast is wekelijks te beluisteren via de bekende podcastplatforms.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!