Flikken Maastricht Beeld © William Rutten

Angela Schijf vertelt waar de bami en chocomel in Flikken vandaan komen

11 maart 2022 13:34

In een nieuwe aflevering van 'Flikken de Podcast' vertelt scenarist Jan Harm Dekker (61) alles over het schrijfproces van 'Flikken Maastricht' en onthult hij hoe hij op nieuwe ideeën voor de serie komt. En niet geheel onbelangrijk: hoe zit het met de snacks van Eva?

"Dat soort dingen zijn de grappige dingen waarmee je je personage kleur geeft"

Elke aflevering van Flikken Maastricht moet er weer iets onverwachts en spannends gebeuren. En dus zit er maanden voordat de opnames beginnen al een stel schrijvers wild te typen achter hun computers. Niemand zit natuurlijk te wachten op een saaie kantooraflevering, maar dat is nog best wel een uitdaging. Hoewel hoofdschrijver Jan Harm Dekker in de podcast aan het woord komt, is hij niet de bedenker van Flikken Maastricht. Daar is acteur Victor Reinier onder meer verantwoordelijk voor. Producent Rolf Koot had het idee voor een nieuwe Nederlandse politieserie in handen en belde Victor - die net uit Baantjer kwam - of hij wilde meewerken. Die stemde toe, onder één voorwaarde: dat hij de serie mee mocht ontwikkelen, zodat het geen tweede Baantjer zou worden.

"Het moest wel echt een heel eigen karakter krijgen, en dat vond Rolf een heel goed idee", legt de acteur uit. "Zo ben ik vanaf stap één betrokken geweest bij het maken van deze serie." Nog altijd is Victor nauw betrokken en bemoeit hij zich met de verhaallijnen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Angela Schijf had moeite met gebruik echt wapen voor Flikken Maastricht

Dat geldt ook voor Angela Schijf, die haar personage Eva van Dongen natuurlijk als geen ander kent. Als er in het script iets staat wat niet klinkt als Eva, zit ze erbovenop. "Ik ben altijd degene die, zeker ook op dialoogniveau, dingen naar mijn eigen mond zet. Dat moet ook", vertelt ze. Ook is Eva onlosmakelijk verbonden met bami en chocomel, iets wat in het eerste seizoen is ontstaan, legt de actrice uit. "Op een gegeven moment gingen we voor de chocomel, toen dropjes - het heeft wel allemaal met eten te maken… maar die dropjes, dat is een lievelings van Victor en mij, dus dat hebben we er gewoon in gebracht", lacht ze. "Dat soort dingen zijn de grappige dingen waarmee je je personage kleur geeft. Ik vind het altijd erg leuk als fans dat opvalt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Holly Mae Brood en Joep Sertons verschijnen in Flikken Maastricht

En dan is er ook nog de romantische spanning tussen Eva en Wolfs, die ook wel 'FleVa' worden genoemd. Schrijver Jan Harm was lange tijd niet bekend met de term, tot hij de Facebook-pagina van de serie opende. "Het is een cadeautje dat we erbij hebben", geeft hij toe. Of de twee rechercheurs ooit samenkomen... daar doet hij nogal geheimzinnig over. In een ver verleden deelden ze al het bed met elkaar en Victor vindt dan ook dat ze makkelijk bij elkaar kunnen komen, in de toekomst. "Ik ben helemaal alleen, de rest zegt: dan is alle spanning weg, waarop ik zei: dan heb je nog nooit in een relatie gezeten", aldus de acteur. "Maar ik sta hier echt zo alleen in dat ik hardop durf te zeggen: het gaat toch niet gebeuren."

Flikken de Podcast is wekelijks te beluisteren via de bekende podcastplatforms.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!