Chateau Bijstand Beeld © SBS6 / Talpa

Chateau Bijstand-kijkers bikkelhard over familie Meiland: 'Dan snap je het echt niet'

14 maart 2022 21:18

Jarenlang kon heel Nederland zien hoe de familie Meiland vertoefde in een waar kasteel, op een immens grote boerderij, of in riante villa's. In 'Chateau Bijstand' gaan Martien (60), Erica (58) en Maxime Meiland (26) leven op bijstandsniveau. Het publiek reageert via Twitter matig enthousiast op de Meilandjes die volgens hen 'te jolig' zijn over leven op bijstandsniveau.

"Nog even snel je wenkbrauwen verven voor je een programma gaat maken over leven in de bijstand"

Voordat Martien, Erica, Maxime, de kinderen én de hond in de bijstand gaan, laten ze eerst nog even zien wat voor luxe leventje ze gewenst zijn. Zo laat Martien nog even zijn wenkbrauwen doen. Erica is vooral bezorgd over het eten, want de macaroni van Martien, die hoeft ze niet. Ook Bijoux moet eraan geloven. Zij krijgt goedkoper voer.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Martien Meiland kijkt nu met andere ogen naar zijn luxe leventje

De kijkers van Chateau Bijstand zijn niet zo gecharmeerd van het gedrag van de Meilandjes. 'Nog even snel je wenkbrauwen verven voor je een programma gaat maken over leven in de bijstand. Dan snap je er niet zoveel van, denk ik', schrijft een kritische kijker op Twitter. Iemand anders benadrukt dat de familie niet lijkt te snappen wat echte armoede is. 'Weet je wat het pijnlijke is, is dat je pas armoede na een tijd gaat merken. Niet na een maand, maar wanneer de wasmachine kapot is. Of je zoontje nieuwe schoenen nodig heeft.' Weer iemand anders noemt het programma 'best gênant'. Voor veel mensen in dit land is leven op bijstandsniveau geen goedbetaalde televisieklus waar ze na een maand uit weg kunnen.'

Ook stipt iemand de mogelijkheid aan dat Martien, Erica en Maxime betaald krijgen om het programma op te nemen. 'Voor tienduizenden euro's per aflevering wil ik ook wel een maand op bijstandsniveau leven.' En dan het huis waar de familie in moet leven, waar een huur van 1750 euro voor wordt gerekend. 'Toch leuk voor de buren van de Meilandjes dat Nederland dankzij Chateau Bijstand nu denkt dat zij ook in een 'bijstandswijk' wonen', schrijft een kijker sarcastisch.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Erica Meiland reageert op kritiek Chateau Bijstand: 'Eerst kijken, dan oordelen'

Al voor de eerste aflevering van Chateau Bijstand was er behoorlijk wat kritiek op het nieuwe programma van de Meilandjes. Critici vinden het programma niet in de tijdsgeest passen, omdat veel mensen momenteel moeite hebben om rond te kunnen komen. Vervolgens zouden Martien, Erica en Maxime er allemaal een lolletje van maken.

Ook Rob Goossens had forse kritiek. In de video hieronder vertelt hij waarom.

Kritiek op Chateau Bijstand na HLF8: 'Gaat Meilandjes schade opleveren'

08:39

Chateau Bijstand zie je iedere maandag om 20.30 uur op SBS6.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!