Chateau Bijstand Beeld © Talpa/William Rutten
Tim van Rodijnen
Tim van Rodijnen

Online redacteur RTL Boulevard

Wie had nou eigenlijk de grootste problemen met Chateau Bijstand?

18 maart 2022 09:45

Journalist Tim van Rodijnen (26) leest en schrijft over de Nederlandse televisie- en entertainmentwereld. In zijn tweewekelijkse column pent hij neer wat hem hierin opvalt, verbaast of ontroert.

"Wellicht valt er bij Martien en Maxime in de komende afleveringen ook nog een twee keer omgedraaid kwartje"

Nog voor de eerste aflevering van Chateau Bijstand was het programma door critici al afgeschreven. Entertainment maken van armoede, dat kan écht niet meer. Zeker niet in een tijd waarin steeds meer mensen moeite hebben om rond te komen. Maar wie had nou eigenlijk de grootste problemen met het programma? De elite, de kijker, de mensen in de bijstand of de nieuwe buren van de Meilandjes?

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'WIDM-makers maken het onmogelijk om te weten wie de Mol is'

Angela de Jong, tv-recensente van het AD, vond Chateau Bijstand 'gênant' en heeft zelfs medelijden met Martien, Erica en Maxime omdat ze niet door hebben gehad dat de wereld behoorlijk is veranderd sinds de Frogertjes een soortgelijk programma maakten. Televisiekenner Rob Goossens zei dat hij het programma 'erger dan verwacht' vond.

Die kritiek is wat mij betreft overigens volkomen terecht. De eerste aflevering begon namelijk totaal niet zoals ik had gedacht: met empathie voor mensen in de bijstand. Nee, het ging vooral over hoe heftig en ingrijpend het wel niet was dat de gehele familie Meiland - behalve Leroy, die moet gedacht hebben: mij niet bellen - op bijstandsniveau moest gaan leven.

Martien die nog snel zijn wenkbrauwen liet verven omdat dat echt even moest, het hysterische gegil toen de familie hun tijdelijke onderkomen binnentrad, Erica die toen zei dat 'mensen vroeger zo leefden'. Het kan allemaal eigenlijk echt niet meer. Maar toch lijkt de miljonairsfamilie er - bij de kijker althans - mee weg te komen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

We wachten allemaal smachtend tot de bom barst in Married at First Sight

Op social media was er tijdens de eerste uitzending heus wel kritiek, dat de Meilandjes nooit in een maand konden voelen hoe het is om op bijstandsniveau te leven. Toch was er veel meer lof. Honderden mensen lieten weten dat critici 'niet zo moeten zeuren'. Volgens deze kijkers is het juist goed dat Martien en consorten ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor armoede in Nederland. Snijdt dat statement van Talpa waarin precies hetzelfde stond toch nog hout bij bepaalde mensen.

En de inmiddels oude buren van de familie? Die hebben enkel goede woorden voor ze over. "Ze hebben echt op bijstandsniveau geleefd", zei een buurman tegen RTL Boulevard. Een buurvrouw benadrukte dat ze Martien, Erica en Maxime wel als buren had willen houden. Van de kritiek op het programma snappen zij ook niets. "Niemand heeft hier last van ze gehad." En het gerucht dat ze ’s nachts stiekem in hun riante villa’s in Noordwijk sliepen? "Niets van waar", aldus de buurman.

Erica lijkt zich vooralsnog als enige te realiseren dat mensen in de bijstand elke euro twee keer om moeten draaien en dat zij, Martien en Maxime na één maand 'in de bijstand' niet écht weten hoe het is om met constante zorgen om geld te leven. Wellicht valt er bij Martien en Maxime in de komende afleveringen ook nog een twee keer omgedraaid kwartje.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Better Than Ever bewijst: alleen talent is niet genoeg voor succes

Een grote groep vindt het dus nog altijd heerlijk om de Meilandjes te zien wijnen, wijnen, wijnen. Iets wat de familie overigens niet meer doet met dure flessen wijn uit de beste wijnstreken. Nee, die hobby gaan ze uitoefenen met wijn uit een pak. Ik kan nu al raden hoe dát gaat. Waarschijnlijk neemt Martien een klein slokje van de wijn, spuugt hij het direct uit en schreeuwt hij iets in de trant van: "Meeeeeeid, wat vieeeees!"

Hij zal zich vast geen seconde bedenken dat dit dezelfde wijn is die meer mensen dan hij zich kan indenken inschenken op een feestje, juist vanwege een krap budget. Daar zullen de critici wel weer schande van spreken, maar we moeten blijkbaar niet zo zeuren. De Meilandjes komen er toch wel mee weg, of het nou door de beugel kan of niet. Vraag het maar aan de buren.

Tim van Rodijnen

Online redacteur RTL Boulevard

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!