Tim den Besten - Van de andere kant Beeld © VPRO/Van de andere kant 31-03-2022

Docu Van de andere kant zorgt voor woede bij kijkers: 'Mijn bloed kookt'

01 april 2022 11:13

In zijn nieuwe documentaire ‘Van de andere kant’ onderzoekt Tim den Besten (34) of iemands seksuele voorkeur beïnvloed kan worden. Hiervoor brengt hij een bezoek aan een conferentie over conversietherapie en spreekt hij met verschillende 'ex-gays'. Zijn angst om homoseksuelen boos te maken, blijkt niet ongegrond: op Twitter reageren mensen vol afkeer op de dingen die in de documentaire gezegd worden.

"Het is niet wie jij daadwerkelijk bent"

Aan het begin van de documentaire vertelt Tim dat hij weet dat veel jongeren een moeilijke coming-out hebben, maar dat hij hier zelf geen last van heeft gehad. "Ik heb nooit problemen gehad. Ik leid een tevreden leven als homo, maar ik heb me wel altijd afgevraagd hoe het komt dat de ene gay is en de ander niet. Stond dit al vanaf mijn geboorte vast of kwam dit veel later pas?"

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tim den Besten komt met documentaire over seksuele voorkeur

Om antwoord op deze vraag te krijgen, brengt hij een bezoek aan een internationale conferentie waar wetenschappers, therapeuten en zogeheten 'ex-gays' aanwezig zijn. Alle mensen die daar aanwezig zijn, zijn voorstander van conversietherapie. Dit is een aanpak waarmee met psychologische middelen wordt geprobeerd om iemands homoseksuele of biseksuele oriëntatie te veranderen in een heteroseksuele.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Martien Meiland laat niets heel van Tim den Besten

Tim weet in eerste instantie niet zo goed wat hij van de conferentie moet vinden. "Waar ben ik in verzeild geraakt?" vraagt hij zich af. "Ex-gays? Ik weet gewoon echt niet wat ik ervan moet vinden. Aan ene kant is het beetje eng, al deze mensen bij elkaar. Maar aan de andere kant voel ik mij hier ook wel op mijn gemak. Het zijn aardige mensen zo op het eerste gezicht en ik voel me ook niet bedreigd." Tijdens de conferentie wordt homoseksuelen onder andere wijsgemaakt dat er duidelijk bewijs is dat seksuele aantrekkingskracht en gedrag aangepast kunnen worden door middel van zelfbeheersing.

Tim gaat achteraf ook nog in gesprek met de organisator van de conferentie, Mike Davidson. Vooraf is hij bang voor de reacties die hij op dit gesprek gaat krijgen. "Ik ben bang dat ik een hoop mensen, en dan met name homo’s, boos ga maken", vertelt Tim.

Mike vertelt hem dat hij zelf zijn hele leven heeft geworsteld met homoseksuele gevoelens en hiervoor in therapie is gegaan. Inmiddels is hij naar eigen zeggen niet meer homoseksueel. "Ik zeg niet dat homoseksualiteit gecriminaliseerd moet worden. Maar een bepaald gedeelte van de LHBTI-lobby vindt dat onze praktijken gecriminaliseerd moeten worden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tim den Besten en Nicolas Veul krijgen eervolle vermelding

Tijdens de conferentie komen ook jongeren aan het woord die vertellen hoe zij christelijk werden en daardoor homoseksualiteit of genderdysforie niet meer 'nodig hadden'. Als hier later in een klein groepje nog over wordt doorgesproken, vertelt ene Victor dat 'homoseksuele gevoelens slechts een symptoom zijn'. "Het is niet wie jij daadwerkelijk bent." Volgens hem komen er simpelweg gevoelens vrij door iets wat gebeurd is tijdens de opvoeding. Er komt ook nog een Nederlandse man aan het woord, die vertelt dat hij 25 jaar geleden ook dacht homo te zijn, maar inmiddels al twintig jaar getrouwd is met een vrouw. Als Tim hem vraagt of dit betekent dat hij nooit meer een knappe jongen ziet, antwoordt hij: "Ja, natuurlijk wel. Alleen vroeger als ik een knappe jongen zag, had ik direct het gevoel: daar moet ik wat mee. Die noodzaak is er niet meer."

De verhalen van de mannen verbazen niet alleen Tim, maar ook de kijkers. Zij 'walgen' van de gedachtegangen die voorbijkomen in de documentaire.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!